Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата нареди проверка на четири ТЕЦ-а на Ковачки за горене на отпадъци

| обновено на 13.02.20 в 12:07
ТЕЦ „Бобов дол“ (на снимката) е един от 4-те проверявани ТЕЦ-а, другите са ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“. Според БГНЕС те са контролирани от Христо Ковачки.
Снимка: Кирил Фалин

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката следва да бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

БГНЕС посочва, че това са обекти, контролирани от бизнесмена Христо Ковачки.

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до посочените инсталации, посочва прокуратурата.

Ще се проверява съответства ли към настоящия момент дейността на четирите ТЕЦ-а по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на издадените им разрешителни по Законите за опазване на околната среда и за управление на отпадъците.

Екоминистерството трябва да установи още разполагат ли топлоцентралите с необходимото оборудване и да установят има ли лица, които извършват дейност, водеща до замърсяване или увреждане на околната среда.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП, се добавя в съобщението.

Четирите ТЕЦ-а бяха обект на проверка по сигнали за изгаряне на боклук и през септември. Тя беше разпоредена от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров на намиращия се в момента в ареста бивш екоминистър Нено Димов. Срокът за проверката беше едномесечен.

На въпрос има ли резултати от нея, вместо отговор говорителят на настоящия главен прокурор Сийка Милева обяви, че Иван Гешев пътува към ТЕЦ „Бобов дол“.

Миналия месец десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Според изявленията на прокуратурата боклукът е бил предназначен за фирма в Плевен, а според Горан Ангелов, който беше директор на най-голямото депо в Скопие, той е трябвало да отиде в ТЕЦ „Бобов дол”, посочва БГНЕС.

В Плевен бяха открити 9 хиляди тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години – официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене.

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати обратно в Италия. Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Те били предназначени за изгаряне в „Брикел”. Контейнерите ще бъдат върнати на изпращача - италианската фирма „Дентиче пантелоне“ в град Салерно.

В интервю за бТВ преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, защото те са полезни, припомня БГНЕС.

По отношение на вносния боклук от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове Ковачки заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от него се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

България може да понесе санкции от европейските институции в размер от над 500 милиона евро заради недоброто управление на отпадъците в страната, заяви в интервю за „Хоризонт“ евродепутатът от ДПС и бивш министър на екологията Искра Михайлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането..

публикувано на 30.07.24 в 19:28