Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик-Еманюел Шмит: Никой не трябва да бъде сведен до една-единствена идентичност

Световноизвестният драматург е в София за годишнината на Мариус Донкин

Ерик-Еманюел Шмит и Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова

Актьорът и директор на Народния театър Мариус Донкин навършва днес 70 години. Юбилеят ще бъде отбелязан на голямата сцена на театъра с постановката „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Това е и причината авторът на пиесата – французинът Ерик-Еманюел Шмит да е в България.

Моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ се играе вече 16 години на камерната сцена на Народния театър. За първи път обаче тази вечер Мариус Донкин ще излезе пред 800 зрители на голямата сцена.

Постановката е режисирана от преподавателя по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Снежина Танковска и има редица престижни награди от родни и международни форуми, а билетите за спектакъла свършват с месеци напред.

"Днес обаче ще е различно", казва Донкин:

"Днешният ден ще се превърне във всеобщ празник. За мен това не е спектакъл, представление, за мен това е един диалог, споделяне и изповед. Затова е нещо много важно за мен".

Световноизвестният писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит беше предизвикан да разсъждава за отношенията между религията и културата:

"Мисля, че има битки, които никога не се спечелват. Битката между интелигентността и глупостта никога не се печели. Както и битката между толерантността и агресивността също никога не се печели. Но тези битки трябва да се водят! В тези битки никога няма да има победа, но красотата им не е в победата, а в причината за тях. Мисля, че в наши дни е много важно да се борим срещу невежеството, защото невежеството е това, което води до агресивност и до нетолерантност. Това, което всъщност разказва спектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, е за срещата между едно еврейско дете и един арабски бакалин. Аз самият разбрах какво съм направил с този текст, когато миналата година го играх в Бейрут, Ливан. В продължение на една седмица играх този спектакъл, а публиката какво виждаше – един християнин на сцената, който играе срещата между един евреин и един мюсюлманин. И хората плачеха! А плачеха, защото виждаха една тяхна мечта – страната им да стане такава, каквато е била по-рано и за която се надяват един ден пак да бъде същата. Затова според мен идеята, която трябва да прокараме, е, че никой не трябва да бъде сведен до една-единствена идентичност".

Ерик-Еманюел Шмит
И Шмит, и Донкин казват, че не просто се вълнуват от срещата с публиката тази вечер, а че дори са страхуват.

"Изпитвам невероятно любопитство и очакване. Ето мотивите, които можем да изпратим към хората. Въпреки страха да не се притесняват, защото трябва да вървят по пътя на усъвършенстването си като основна задача в този живот. Всеки има своята пътека и не трябва да се сравнява с пътя на другия. Бъдете верни на себе си. Някога ще ви бъде много трудно, някога ще ви бъде ужасно горчиво, но никога не изменяйте на себе си. Вие сте тук, за да извървите своя път, да преодолеете своите страхове, да вземете своите уроци, за да има смисъл", каза Мариус Донкин.

Утре преди обед Ерик-Еманюел Шмит ще има среща със своите почитатели в Народния театър и ще раздава автографи.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Мариус Донкин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26