Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Парламентът ратифицира споразумение с МБВР, свързано с рисковете от бедствия

Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран от Международната банка за възстановяване и развитие

| обновено на 14.02.20 в 10:06
Снимка: БГНЕС

Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран със средства на Международната банка за възстановяване и развитие. Това приеха депутатите с ратификацията на споразумението между МВР и международната финансова институция.

Със 111 гласа "за", 10 "против" и 15 въздържали се ратификацията бе приета. Начинът, по който стана това обаче, получи критиката на БСП и партия "Атака".

Депутатът от левицата Росен Малинов критикува заместник вътрешния министър Милко Бернер, който "подвел парламентарна комисия като е спестил информация на депутатите", че България ще участва като съфинансираща страна с 3 милиона лева:

"Подвежда цяла една комисия и цяло едно Народно събрание. Затова рейтингът на Народното събрание ще е нисък, защото всеки един чиновник може да въвежда в заблуждение този, когото си поиска, и да се чувства безнаказан", каза Малинов.

Павел Шопов от "Атака" се усъмни в ползата от подобно споразумение:

"Това са способи, това са средства, това са оръдия точно за това да бъдат налагани определени политики на България в една или друга връзка. Когато сме изправени пред подобни ратификации, трябва да си даваме сметката за нещо много по-различно от това, че се касае до конкретна помощ, до определени дейности. Въпросът е много по-дълбок и тук се работи да бъде премахнат и онзи остатъчен, минимален суверенитет, който държавата ни все още има", заяви Шопов.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33