Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът ратифицира споразумение с МБВР, свързано с рисковете от бедствия

Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран от Международната банка за възстановяване и развитие

| обновено на 14.02.20 в 10:06
Снимка: БГНЕС

Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран със средства на Международната банка за възстановяване и развитие. Това приеха депутатите с ратификацията на споразумението между МВР и международната финансова институция.

Със 111 гласа "за", 10 "против" и 15 въздържали се ратификацията бе приета. Начинът, по който стана това обаче, получи критиката на БСП и партия "Атака".

Депутатът от левицата Росен Малинов критикува заместник вътрешния министър Милко Бернер, който "подвел парламентарна комисия като е спестил информация на депутатите", че България ще участва като съфинансираща страна с 3 милиона лева:

"Подвежда цяла една комисия и цяло едно Народно събрание. Затова рейтингът на Народното събрание ще е нисък, защото всеки един чиновник може да въвежда в заблуждение този, когото си поиска, и да се чувства безнаказан", каза Малинов.

Павел Шопов от "Атака" се усъмни в ползата от подобно споразумение:

"Това са способи, това са средства, това са оръдия точно за това да бъдат налагани определени политики на България в една или друга връзка. Когато сме изправени пред подобни ратификации, трябва да си даваме сметката за нещо много по-различно от това, че се касае до конкретна помощ, до определени дейности. Въпросът е много по-дълбок и тук се работи да бъде премахнат и онзи остатъчен, минимален суверенитет, който държавата ни все още има", заяви Шопов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Владимиров: Европрокуратурата разследва разширението на Чирен с европейски пари

Влизането и проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз" е заради злоупотреба с европейски средства по стратегически европейски проекти.    Това коментира Мартин Владимиров, старши анализатор в енергетиката в Център за изследване на демокрацията, в интервю пред БНР. "На този етап няма официална информация за повода на..

публикувано на 13.08.24 в 14:02

Служителят на енергодружество, пострадал при отстраняване на авария в Севлиево – в тежко състояние

Тежко е състоянието на 45-годишния служител на електроразпределително дружество, който е получил токов удар при отстраняване на авария в трафопост в Севлиево.  Районната прокуратура в Габрово разследва причините за трудовата злополука. Състоянието на пострадалия при злополуката служител на електроразпределителното дружество, което..

публикувано на 13.08.24 в 13:47
Горица Грънчарова-Кожарева

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и БСП отрекоха да са търсени за консултации от Горица Грънчарова-Кожарева

Бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев Даниела Везиева заяви, че би приела покана за среща с номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева, но при определени условия: "Зависи от това какви ще са условията, при които ще бъда поканена - смисъл такъв какво се очаква да се свърши, ясни критерии,..

публикувано на 13.08.24 в 13:43
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Продажбата на "Галъп" е личен мотив... Ние си взехме парите!

Това е бизнес, който след 30 години работа ние осребряваме. Ние си взехме парите. В "Галъп" остава Първан Симеонов, той ми е като син. Първан няма да играе, той е гаранция, че агенцията ще се използва, както трябва. Това сподели бившият вече основател и собственик на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан" Андрей Райчев в..

публикувано на 13.08.24 в 13:25
гл.ас.д-р Петър Евтимов

Нова магистърска програма по Астробиология в СУ

В СУ "Св. Климент Охридски" от тази година се открива нова програма по Астробиология. Тя е интердисциплинарен проект . Отворена е за всички, завършили природни факултети, както и за специалисти по хуманна и ветеринарна медицина.  Има голяма празнота в една от най-съвременните области в науката, обясни пред БНР гл. ас. д-р Петър Евтимов, един от..

публикувано на 13.08.24 в 13:20
Магомед Рамазанов и Мирослав Колев (вдясно) с флаговете на Велико Търново и на България пред стадион

Олимпийският шампион Магомед Рамазанов става почетен гражданин на Велико Търново

Олимпийският шампион в свободната борба Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев бяха посрещнати от стотици спортисти и граждани на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът ще бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново", а неговият треньор с наградата „Велико Търново“.  Трето олимпийско злато за страната..

публикувано на 13.08.24 в 13:19

Оставиха в ареста перничанин, пребил жена си пред детето им

Съдът в Перник остави в ареста 45-годишен мъж, нанесъл побой на жената, с която живеел на семейни начала, в присъствието на малкото им дете.  Поредният случай на домашно насилие е от 7 август.  На жената е била причинена лека телесна повреда. Събрани са и са анализирани свидетелските показания, обясненията на извършителя, освидетелстването..

публикувано на 13.08.24 в 13:09