Юлия Андонова: Случаят с програма „Таралежи“ е тенденциозен

Директори, класни ръководители и родители са били подробно информирани за съдържанието й

Юлия Андонова
Снимка: Ани Петрова

Как трябва да бъде разписано сексуалното образование на децата след случая "Таралежи" в Перник и след като одобрена програма за сексуално образование на фондация П.У.Л.С. първоначално беше спряна заради негативни родителски реакции. 

Тази сутрин от Регионалното управление на образованието в Перник са съобщили на фондацията, че програмата може да продължи, съобщи за "Хоризонт" Юлия Андонова, директор „Развитие и комуникации“ във фондация П.У.Л.С. и координатор на програмата. 

Фондацията работи по програма „Таралежи“ в Перник от една година. Родители определиха случващото се в програмата като нередно, макар децата им да не са преки участници, вследствие на това програмата е спряна с възможни санкции като последици.  

Случилото се с програмата трябва да се тълкува  в по-широкия контекст на случилото се с Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, смята Андонова.

Тя определя случилото се като тъжно за децата, които са имали желание да учат и за техните родители, които осъзнават важността на подобно образование в подготовката за живота.

Програмата „Таралежи“ е изключително полезна, посочи Андонова. Екипът по програмата е квалифициран и допълнително за работа с деца. Методиката идва от Италия, има успешно приложение във Великобритания, а тук е адаптирана за българските условия, обясни тя в предаването "Преди всички".  

В края на ноември са били проведени срещи с директорите, педагогическите съветници и класните ръководители на класовете, в които е било планирано провеждането ѝ. Първоначалният обхват бил замислен за четири града в Пернишко, един в Благоевградско и един в Кюстендилско, посочи Юлия Андонова.

„Провеждахме индивидуални родителски срещи с всеки клас, който беше предложен от училището за включване в програмата. Някои класове се съгласиха, други не се съгласиха. Участието в програмата „Таралежи“ е изключително доброволно. Всеки един родител получи лично писмо, което ние написахме като организация до родителите, в което подробно обясняваме програмата и каним родителите да преценят дали техните деца биха искали да се включат“, поясни Юлия Андонова.

„Всички родители са били изключително доволни. Имаме обратна връзка чрез педагогическите съветници до нашата фондация преди скандала, който избухна“, допълни тя и подчерта, че фондацията не е била търсена от притеснените родители, които провокираха силна обществена реакция.  

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Повечето учители са възрастни и избягват разговора за сексуална култура с учениците

Има развръзка по казуса за обучителната програма „Таралежи“ на фондация „П.У.Л.С.“ в Перник , която цели превенция на сексуалното насилие чрез обучение по специална програма в училище. След родителски сигнал и решение на МОН обучението по..

публикувано на 14.02.20 в 13:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Тетевен

С 50% се е увеличил броят на новорегистрираните лица в община Тетевен

С 50 процента се е увеличил броят на новорегистрираните лица по постоянен и настоящ адрес в община Тетевен от януари до май тази година в сравнение със същия период през 2019 г. От началото на тази година в община Тетевен   са се регистрирали..

публикувано на 29.05.20 в 22:35
Министерство на финансите

МФ очаква дефицит от 350 млн. лева за май

Финансовото министерство очаква дефицит от 350 милиона лева в хазната през май. Това става ясно от редовната информация за текущото изпълнение на бюджета, предоставяна от ведомството на Владислав Горанов. Дефицитът е на месечна база, което означава, че през..

публикувано на 29.05.20 в 20:13
Красимир Живков

Неофициално: Зам.-министър Красимир Живков вече има обвинение

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков е вече с обвинение за аферата с вноса на опасни отпадъци. Официално съобщение за това от прокуратурата няма, откъде казаха само, че информация за разследването ще бъде дадена утре на специална..

публикувано на 29.05.20 в 19:36

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие.  Във времето, когато голяма част от работещите пътуват към дома, "Новинарски..

обновено на 29.05.20 в 19:15
Община Свищов

Община Свищов достави филтриращи системи за водата в детските градини

Община Свищов достави филтриращи системи за водата в детските градини. Към петстепенното пречистване се добавя и филтър за улавяне на мангана, с който е замърсена питейната вода в крайдунавската община. Община Свищов взе под наем петстепенни..

публикувано на 29.05.20 в 19:11

Великотърновски съд остави рецидивист в ареста за 72 часа

Окръжният съд във Велико Търново остави за 72 часа в ареста рецидивист, извършил грабеж на пари от възрастен мъж. Обвиняемият е нападнал тази сряда 68-годишен мъж в Горна Оряховица и със сила е отнел 255 лева на възрастния мъж. От събраните..

публикувано на 29.05.20 в 19:07

В Сливен правят нови 10 км велоалеи

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, който даде начало на строителните дейности. Един милион лева ще струва изграждането на велосипедната мрежа, което е част от проекта за интегриран..

обновено на 29.05.20 в 18:41