Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има инвеститорски интерес за изграждане на самолетна писта край Рудозем

Снимка: Архив

Инвеститори имат желание да вложат средства в изграждането на самолетна писта на терена на рекултивираното хвостохранилище в Рудозем, обяви кметът на общината Румен Пехливанов пред съгражданите си. Той представи стратегическите цели и приоритети за развитие на общината за следващите седем години.

 "Кметът заедно с екипа му разработили стратегия върху 130 страници за просперираща община със стабилен бизнес и повишено благосъстояние на населението, с модерна техническа и социална инфраструктура, чиста околна среда, развит туризъм, утвърдена като икономически център, оползотворяване на местните ресурси, които според разработките на общината може да генерират нови 500 работни места.

"Рискувам малко да бъда обвинен и в популизъм и да бъда леко обявен за луд, но на хвостохранилището има възможност за изграждане на огромен спортен комплекс, свързан с развитието на туризма, както и в момента се правят едни определени проучвания чрез сондажи, за да видим дали тук бихме могли да мислим по темата за малка самолетна писта. Подчертавам, има интерес от юридически лица, стопански субекти, които се занимават с подобни неща, които имат желание да си говорим по тази тема и евентуално да реализираме такъв проект", обясни Пехливанов.

За развитие на трансграничното и междурегионалното сътрудничество ключов фактор за успешната реализация е построяването и откриването на ГКПП Елидже.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59