Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добромир Симидчиев: Ниска управленска култура създава проблемите във водния сектор

Добромир Симидчиев
Снимка: БГНЕС

„Управленските практики на дружествата, които управляват водните активи, създават основните проблеми в сектора. Ниска управленска култура. Но това не е нарочно, едва ли има конспиративни намерения, но е подценяване. Незаконните отклонения трудно се случват без някой от операторите да не знае“. Това коментира пред БНР Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в две правителства. Преди дни МОСВ констатира сериозни нарушения при три язовира.

Според Симидчиев „не може да управляваш една система, без да мериш“:

„Ако тази микроводна система има мерене на вход и на изход, то проблемите нямаше да са в такива размери“.

В предаването „Неделя 150“ Добромир Симидчиев подчерта, че търговските загуби са сравнително високи спрямо нормалните световни равнища:

„Това показва по-слаб контрол върху системата. Това показва повече кражби и повече места, които не се мерят. Това може да става със или без участието на оператора“.

По думите на Симидчиев нивото на загубите почти винаги е пряко измерение на управленските практики:

„Ако това не е наред, то вероятно и други неща не са наред. Това е индиректен комплексен показател за това как работи един оператор… Държавата трябва да създаде единствено и само условия, но оперативното изпълнение на задълженията не е неин ангажимент“.

Добромир Симидчиев е категоричен, че „ВиК е бизнес, който не се управлява механично, а органично“.

Интервюто с Добромир Симидчиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.