Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният център „Търновград“ приютява до 30 човека, останали без дом

Снимка: Община Велико Търново

Във Велико Търново 30 човека, останали без дом, заради бедствия, както и жертви на домашно насилие и трафик, могат да намерят подслон и да получават социална и правна подкрепа в кризисния център „Търновград“.

Кризисният център е с две сгради, които ще могат да приютят по 15 човека. В едната къща ще са хора, останали без дом, а в другата подслон и подкрепа ще могат да намерят жертви на експлоатация и насилие.

Двете къщи са готови и обзаведени, а Община Велико Търново осигури по програмата „Развитие на човешките ресурси“ финансирането от 254 хил. лева за издръжката и персонала.

„Предстои обучение на персонала от юрист, социални работници, психолог“, посочи за БНР директорът на общинската социална дирекция Росица Димитрова.

Планира се кризисният център „Търновград“ да приеме първите хора от 1 юни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кожарева остави голяма част от стария кабинет. Калин Стоянов - начело на МВР

Политическата нестабилност в България не е преодоляна. Затова изключително важно е днес да бъде намерен диалог между институциите, които управляват държавата. Вярвам, че спазването на конституционния принцип за разделение на властите е основна предпоставка за намаляване на напрежението. Честата смяна на правителства засилва усещането на нестабилност...

публикувано на 19.08.24 в 11:10
Людмил Илиев

Людмил Илиев: Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже

Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже да прави правителство, защото това би означавало директно да се хвърлим в конституционна криза с непредвидими последици. Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Мисля, че президентът изобщо нямаше да възложи на нея, ако предварително нямаше някаква информация, че тя..

публикувано на 19.08.24 в 10:59
Ива Лазарова

Ива Лазарова: 50-ото НС се оказа време разделно за партиите

Централната избирателна комисия работи по анализ на гласуването с машини, за да се изяснят т.нар. бели бюлетини и какво е довело до тези празни бюлетини . Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК. "Хартията според техните анализи не е причина за т. нар. бели..

публикувано на 19.08.24 в 10:33

Трети ден безводие в Кочериново

Трети ден без вода е Кочериново. Днес ще бъде извършена проверка по цялото трасе за водоподаването на града, каза кметът Станислав Горов.  Трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево се захранват от един водопровод, като местните управи още пролетта се събраха, за да поискат официално увеличaване на дебита на подаването на вода от язовир..

публикувано на 19.08.24 в 10:29

Димитър Ганев: По-голям оптимист съм за след 20-и октомври

По-голям оптимист съм за след 20-и октомври , заяви пред БНР анализаторът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.  "Струва ми се, че има един фактор, който ще способства за съставянето на нов кабинет и той е свързан с това, че вероятно целият елит, цялата партийна система, ръководителите на тези партии трябва да са осъзнали, че ако не..

публикувано на 19.08.24 в 10:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на срещата на външните министри на НАТО, Брюксел, 29 ноември 2023 г.

Блинкън от Израел: Това е може би последната възможност да получим примирие

От Израел американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън отново призова за примирие в Газа.  "Тук съм като част от интензивните дипломатически усилия по инструкция на президента Байдън, за да се опитам да постигна споразумение. Време е всички да кажат "да" и да не търсят повод за "не"", каза Блинкън. В опит за спиране на огъня в..

публикувано на 19.08.24 в 10:17
Снимката е архивна

Рязка промяна на времето в Гърция - дъждове, градушки и наводнения

Рязка промяна на времето започна в Гърция от северните части на страната. Обилните дъждове вече предизвикаха наводнения.  Същевременно остава предупреждението за опасност от пожари. Промяната на времето започна тази нощ. Силни дъждове с градушка наводниха улиците на градовете Янина, Козани, Верия и Солун. Има наводнени приземни етажи,..

публикувано на 19.08.24 в 10:09