Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: По-голям оптимист съм за след 20-и октомври

Политологът не изключи тежкия сценарий - ДПС, като партията която познаваме, да не се яви на тези избори заради вътрешния блокаж

| Интервю
Снимка: Юлияна Корнажева

По-голям оптимист съм за след 20-и октомври, заяви пред БНР анализаторът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев. 

"Струва ми се, че има един фактор, който ще способства за съставянето на нов кабинет и той е свързан с това, че вероятно целият елит, цялата партийна система, ръководителите на тези партии трябва да са осъзнали, че ако не се състави кабинет, може да има колапс на цялата партийна система и изведнъж те от познати системни партии с определени партийни ядра може да се окажат просто маргинални формации в следващото Народно събрание".

По думите му поредно несъставяне на кабинет означава електорална умора, непрекъснато търсене от гражданите на алтернатива и все по-голям вакуум: 

""Величие" е феномен, който много трудно може да бъде уловен - той расте като гъба, буквално за минути, не защото е показал някакви различни послания и позиции. Това е феномен, който показа всъщност колко е мощно търсенето на политическа алтернатива. Подобен тип феномен в следващи месеци буквално за дни може да порасне до степен, в която може да стане голяма политическа сила. Има такова настроение в момента, има такова търсене". 

Кризата в ДПС е безпрецедентна, изказа мнението си политологът и обясни, че предишните кризи в Движението са били извън партията. 

"Битката, която в момента се разиграва, е вътре в партията. Всеки очакваше Централен съвет, който да реши въпроса - той не се съставя. Това говори за вътрешен блокаж. За да се свика Централен съвет, има нужда от кворум от 2/3 от състава. Очевидно нито един от лагерите не може да надделее в това да състави Централен съвет. Сега започва да тече срок, в който трябва да се регистрират партиите". 

В интервю за предаването "Преди всички" Ганев не изключи тежкия сценарий - ДПС, като партията която познаваме, да не се яви на тези избори заради вътрешния блокаж. Според него най-вероятният сценарий е двата лагера да се явят с две отделни регистрации и битката да се реши на изборния терен. Той е категоричен, че ДПС ще понесе сериозна щета заради разцеплението

Снимка: Юлияна Корнажева
В ефира на "Хоризонт" анализаторът от Изследователски център "Тренд" представи и най-новата си книга "Българската политическа почва". На нейната корица е изобразено дърво с дълбоки и разклонени корени. Тя изследва пластовете на националната политическа култура. 

Според автора всичко, което се случва сега, би могло да бъде обяснено през събития, случили се много назад в годините и вековете. Това беше и целта на първата глава от книгата, подчерта той. 

По думите му основната цел на книгата е била да се установят кои са пластовете на почвата, от които се ражда българската политическа култура, каквато я познаваме и до днес, и как тя реагира на социализма и либералната демокрация. 

Опитал съм се да се фокусирам върху основните 4 пласта, посочи Ганев. И добави, че на първо място огромно значение има географията - ние сме много близко до разлома между Изтока и Запада. Четвъртият пласт е националният, който се разгръща по-съществено през Възраждането. Пластовете до голяма степен оформят пътя на страната ни в следващите 140 години, коментира той. 

Държим се лоялно спрямо хегемонния тренд, констатира анализаторът и допълни, че за организирано дисидентско движение в България преди 1988 г. не може да се говори. Днес непослушните са Унгария, Полша, Чехия, Словакия - те се държат по-дисидентски спрямо Брюксел, изказа мнението си той. "А ние продължаваме да се държим доста по-лоялно към тях. Това има своите исторически обяснения", изтъкна Димитър Ганев. Според него основното обяснение за това е, че България винаги е била част от империя и никога не е била субект, както Полша и Унгария.

Има културно пространство, наречено балканско, коментира също Ганев. 

"Балканите със сигурност създават общо културно пространство, което има свои особени характеристики. Това разделение, което има сега - западни и не западни Балкани, за първи път може да говорим за някаква форма на различие. В цялата си история това пространство се е движело в един коловоз, което дава своето отражение, грубо казано - балканска почва". 

По думите му у нас има масова политическа култура, на която дължим феномените от месиански тип. Това също е част от характерните политически черти на българина, т.е. мисленето на политика през личности, обясни той. Според него като че ли сме направили първа стъпка в посока на преодоляване вече на тази форма на месианство

"Като че ли сме разбрали за тези над 20 години, че няма да стане така просто - този да дойде, да застане начело на цялата власт и да се решават проблемите. Той е останал пак, но не с цялата власт. Даваме ти мандат, гласуваме ти първа политическа сила, но отиваш и се разбираш с другите. На този тест те не можаха да издържат. Три и половина години ние сме свидетели на политическа криза поради факта, че българите отказват да дадат властта на един човек". 

Цялото интервю на Силвия Великова с Димитър Ганев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 13:12
Слави Трифонов

Слави Трифонов: Конституционна криза има, защото партиите в "сглобката" промениха Конституцията

"Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и съответно съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза". Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Facebook. Според него..

публикувано на 19.08.24 в 13:00

7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка

Плавателният съд с дължина около 50 метра с 22-а души на борда, е плавал под английски флаг. Групата туристи избрали Сицилия за ваканция, но ги връхлита торнадо на половин миля от брега в морския участък на Палермо. Ветроходната лодка потъва на около 50 метра дълбочина.  Бреговата охрана и пожарникарите успяват да спасят 15 души, останалите 7..

публикувано на 19.08.24 в 12:57
Синя Суперлуна

Първата от четирите суперлуни за годината е тази вечер

Първата от четирите суперлуни тази година ще може да бъде наблюдавана тази вечер. Пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното до Земята  и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе. Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. През септември тя ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато..

публикувано на 19.08.24 в 12:43

Пожар между селата Баховица и Николаево

Пожар гори между ловешкото село Баховица и плевенското Николаево, като вече почти седем часа огнеборците не могат да се справят с пламъците заради вятъра. Сигналът е подаден малко преди 5. 00 ч. тази сутрин. Два екипа на пожарната и горски служители и земеделски производители с техника гасят сухи треви, но пламъците са обхванали иглолистна..

публикувано на 19.08.24 в 12:39

Отново: ЦГМ предупреждава за измама с безплатни карти за пътуване

От Центъра за градска мобилност отново предупредиха за измама с безплатни едногодишни карти за пътуване в София. Информацията се разпространява в  социалните мрежи. От общинското дружество съветват да не се отваря линка към информацията и да не се предоставят лични данни. Условията за издаване на карти за обществения транспорт в..

публикувано на 19.08.24 в 12:29
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Манипулациите на изборите никога не са променяли крайния резултат

" Сивата зона на отношенията парламент - президент по време на периода между редовни избори и служебен кабинет очевидно продължава ".  Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов, след като номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи състав на служебен кабинет, а заради присъствието в него на Калин Стоянов отново..

публикувано на 19.08.24 в 12:16