Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Димитров е оптимист: Дано Северна Македония започне преговори с ЕС от четвъртия опит

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров изрази оптимизъм след срещата на лидерите от Западните Балкани с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел. На излизане той заяви:
"Смятам, очевидно е, че този регион, който представлява една стая от европейската къща, без да е изцяло включена в нея, е голям приоритет за този Европейски съюз, за този председател и тази Комисия. Мисля, че ако правим нещата както трябва, има достатъчно политическа енергия и фокус, за да постигнем обща победа - за ЕС и за страните и хората от региона." 

Димитров заяви, че новата методология за начало на преговори за присъединяване дава повече на тези, които постигат резултати и наказва тези, които отстъпват. "Ако обединим политическата воля за реформи в региона и на ЕС, ще бъдем на прав път", подчерта той.

По-рано македонският парламент се разпусна. Това се случва два месеца преди предсрочните избори в страната. В Брюксел Никола Димитров съобщи, че страната му е приела последния закон, който би трябвало да отстрани пречките за започване на преговори за присъединяване към ЕС. На влизане за неформалната среща ЕС-Западни Балкани, той заяви, че самолетът му е кацнал едва при четвъртия опит:

"Успяхме да се приземим на четвъртия път - направихме три обиколки отгоре заради времето. И аз направих сравнение с опитите ни да започнем преговори за присъединяване. Не можахме да се присъединим на три заседания на Европейския съвет, надявам се да успеем на четвъртия опит." 
Като напомни, че Западните Балкани винаги трябва да усещат своята европейска перспектива, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта по повод новата методология за започване на преговори:
"Ние ревизирахме методологията си и в този си вид тя трябва да създаде и възвърне доверието на всички страни в този процес, тъй като тя ускорява стратегическите реформи. От друга страна, тя създава надеждна перспектива за Западните Балкани, че ще се присъединят към ЕС навреме. Искаме също така да прокараме пътя за Северна Македония и Албания за начало на преговори с ЕС, ако е възможно, преди срещата на върха в Загреб." 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов и Албин Курти

Борисов зове Скопие и Тирана да се фокусират върху пътя към ЕС

Премиерът Бойко Борисов призова Северна Македония и Албания да изоставят вътрешнополитическите борби и да се фокусират върху своя европейски път. Борисов заяви това в Мюнхен, където участва в конференцията по сигурността. Както се изрази..

обновено на 15.02.20 в 15:21

Франция дава зелена светлина за преговори за еврочленство с Тирана и Скопие

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е съгласен Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС, ако общността им даде положителна оценка следващия месец, предаде Ройтерс. Коментарът му на Мюнхенската конференция..

публикувано на 15.02.20 в 14:18
Оливер Вархеи

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

Европейската комисия очаква Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС преди насрочената през май среща в Загреб, посветена на Западните Балкани. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по..

публикувано на 11.02.20 в 07:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Изслушване на министър Найден Тодоров в НС, 10 юли 2024 г.

Министър Тодоров: Нужна е тежка корекция на Закона за меценатството

Служебният министър на културата Найден Тодоров призова за скорошно приемане на Закон за меценатството. Министърът беше изслушан в парламента относно състоянието на Национален фонд "Култура" и парите по Плана за възстановяване и устойчивост:..

публикувано на 10.07.24 в 11:12

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко..

публикувано на 10.07.24 в 11:09
Илияна Йотова

Йотова: Ще изберем най-добрата дата за мандата на ДПС, така че да запазим националния интерес

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в следващите дни да стане ясно кога президентът Румен Радев ще връчи на Движението за права и свободи втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят..

публикувано на 10.07.24 в 11:05
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Гърция: Предупреждават туристите да не стоят продължително на слънце

Специално предупреждение на гръцките власти към туристите за избягване на продължително стоене под слънцето. Ежедневно има жертви. Духа и силен вятър, който създава условия за разпространяване на пожари. Пожарните огнища се разпалват лесно и..

публикувано на 10.07.24 в 10:48