Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрицателна е пробата за коронавирус на украинеца, настанен в болницата в Стара Загора

Отрицателни са и резултатите от пробите на двамата български студенти, които бяха върнати от Китай

| обновено на 17.02.20 в 19:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отрицателна е пробата на украинския гражданин, който беше изследван за коронавирус, съобщи д-р Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Мъжът е изолиран в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора, спазени се всички мерки за безопасност, съобщи БТА, като цитира дежурния лекар д-р Галина Йосифова.

40-годишният украински гражданин е настанен в болницата за наблюдение след еднократно повишаване на температурата. Той е с постоянно жителство в Стара Загора, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари. Всеки ден е бил консултиран от епидемиолози. Живее сам в жилище в Стара Загора. 

Състоянието му тази сутрин е много добро, няма симптоматика за вирусно заболяване, коментира проф. Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница, цитиран от БТА.

Според здравните инспектори от РЗИ мъжът е проявил бдителност и поради еднократно повишаване на температурата в събота е потърсил помощ в болницата. Той не е проявявал други симптоми, свързани с коронавируса.

Секрет за изследване беше изпратен в Националната референтна лаборатория в София.

Отрицателни са и резултатите от пробите на двамата български студенти, които в началото на месеца бяха върнати от Китай и настанени под карантина във Военномедицинската академия във Варна. Те вече са изписани, съобщават от лечебното заведение.

Жителка на Пекин със защитна маска

Още 100 смъртни случая заради новия коронавирус са отчетени в китайската провинция Хубей, с което броят на жертвите, общо за страната, достигна 1765.

Заразените в Хубей са над 1930, което е малко повишение след моменти на спад,  съобщават властите в провинцията.

Общо в Китай са заразени най-малко 70 400 души.

Световната здравна организация изпрати експерти, които  обсъждат епидемията с китайските си колеги.

На жителите на Хубей, където възникна опасната зараза, вече е забранено да напускат домовете си, освен в извънреден случай.

По един човек от домакинство може да излиза навън на три дни, за да купува провизии.

Влиза забрана и за ползването на частни превозни средства, като изключение има за доставчиците на стоки от първа необходимост.

Пасажери от круизния кораб, поставен под карантина край брега на Япония

Около 40 граждани на САЩ на борда на поставения под карантина круизен кораб в Япония са дали положителни проби за наличие на вируса Covid-19, предаде ДПА.

Те ще бъдат настанени в болници в Япония, каза в интервю за телевизия Си Би Ес директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. "Хората, които проявяват симптоми, няма да могат да се качат на самолета за евакуация", обясни той. Останалите ще бъдат върнати у дома.

Министерството на отбраната на САЩ каза, че пасажерите от кораба, който е поставен под карантина до пристанището в Йокохама от 3 февруари, ще бъдат евакуирани с два самолета на японското правителство.

В Германия приключи 14-дневната карантина на около 120 души, върнати от Китай.

От днес до 18 март включително, китайската авиокомпания "Еър Чайна" спира полетите си от Пекин до Атина като превантивна мярка срещу разпространението на новия коронавирус.

До този момент няма потвърдени случаи на заразени  в Гърция, но здравните власти в страната са под тревога.

Вчера властите в Северна Македония съобщиха, че двама граждани на страната са заразени с вируса Covid-19.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41