Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесни планирали атаки по модела „Крайстчърч“ в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членовете на крайнодясната група, арестувани в петък в Германия в рамките на антитерористично разследване, са планирали нападения срещу джамии по модела на атентата в новозеландския град Крайстчърч, предаде АФП, цитирана от БТА.

Сп. „Шпигел“ и в. „Билд“ съобщиха снощи, че групата, 12 членове на която бяха задържани в събота след обиски в цяла Германия предишния ден, е планирала нападения срещу джамии по време на молитва. Целта е била да се имитира нападението в Крайстчърч, при което загинаха 51 души. Те са планирали да използват полуавтоматични оръжия.

Предполагаемият лидер на групата, известен на властите и наблюдаван от няколко месеца, е изложил плановете си на среща със съучастници миналата седмица. Следствието е разбрало за това благодарение на внедрен в групата информатор, твърдят двете германски медии. При обиските властите са открили ножове, арбалети, гранати, пистолет и ловна пушка.

Според в. „Билд“ целта е била да се „започне гражданска война“ в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нападателят в Крайстчърч е бил в България през ноември 2018 г.

Нападателят, заподозрян за нападението срещу две джамии с 49 убити в Нова Зеландия е бил в България между 9 и 15 ноември 2018 г., съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров. След съвещание с ръководители на ръководители на български спецслужби..

обновено на 15.03.19 в 19:33

Фейсбук премахнал 1,5 млн. споделяния на видеоклипа на нападателя в Крайстчърч

Фейсбук обяви, че е премахнала 1,5 млн. споделени видеоклипове с шокиращата касапница от Крайстчърч, Нова Зеландия, но критиките към социалните медии, че не полагат достатъчно усилия да блокират снимки от терористичната атака, не стихват, предаде АФП...

публикувано на 18.03.19 в 11:31
Импровизиран мемориал близо до джамията на Масджид Ал Нур в Крайстчърч.

Хиляди новозеландци почетоха паметта на жертвите от Крайстчърч

Хиляди новозеландци се събраха в Хагли Парк в град Крайстчърч близо до джамията Ал-Нур, един от двата нападнати храма миналия петък, за да отбележат националния ден в памет на жертвите. Мюсюлманският призив за молитва беше излъчен по националната..

публикувано на 22.03.19 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл",..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София,..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е..

публикувано на 24.04.24 в 08:17