Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предварително съгласие за продажба на летището край Русе на фирма с малайзийски капитал

Снимка: архив

Общинският съвет в Русе даде предварително съгласие общината да продаде без търг или конкурс летището край града на фирмата "Еонметалл България" ООД, в която основният капитал е малайзийски. Какво свързва Русе с азиатската държава.

Някога, допреди 30 години, от летището в Щръклево, което е само на 17 км от Русе, излитаха и кацаха самолети от гражданската авиация.

Макар и със съветските Ил-14 или Ан-24, хората пътуваха до столицата само за 45 минути. След 1991 г. по пистата кацат само машини от селскостопанската авиация, хеликоптерът на премиера и някой и друг частен лек самолет.

Този романтичен спомен за пътуване до София за по-малко от час накара хиляди русенци отново да помечтаят, че ще избягват черната отсечка Русе-Бяла, а по центъра на града отново ще ходят стройни стюардеси.

Повод за този сън в зимна нощ стана желанието на компанията с малайзийско участие да купи летището, което е общинско вече пет години, без да има никакво развитие - само харчове.

Всъщност Община Русе е първата българска община със собствено летище, след като държавата ѝ го предостави. Преговорите за това прехвърляне бяха започнати от кмета Елеонора Николова през 2003 година.

Тя проведе и първите срещи с представители на авиобизнеса от Централна Европа. Това е причината тя да има аргументирано становище и сега, когато се появиха потенциални инвеститори.

“Става въпрос за структурата на капитала, за размера на капитала, защото ние говорим за едно дружество-българско, създадено на територията на Република България с пренебрежително малък капитал, дори не е дъщерно. Какви възможности има, дали е малайзийско, дали е китайско, дали е коронавирус – аз и досега не знам “, посочи тя.

Понеже никой не знае точно, ето какво обясни Антон Стайков, българският представител в това дружество:

“Де факто летището ще бъде използвано за нуждите на авиационен център, който е създаден за обучение на пилоти, наземен персонал, механици и техници. Във времето ще се опитаме, ще направим всичко възможно да стане едно модерно летище, което да се ползва от всички хора. Разбира се, не е лек процес, предвид това, че Летище Отопени е само на 70 км от нас. Трудно можем да се конкурираме с Бургас, с Пловдив, Варна, но надяваме се да успеем и ще направим всичко възможно летището ни след 21 години да се възроди“, посочи той.

Като спомена Летище Отопени, г-н Стайков пропусна да допълни, че точно в румънската столица Букурещ, която е двойно по-голяма от София, затвориха летище Бънеаса, където кацаха нискотарифните компании и прехвърлиха целия трафик към летище "Хенри Коанда". Просто интересът към тази част на света не е като към Франкфурт, например.

Сделката ще е с един сигурен участник - община Русе, но отсреща? По време на обсъждането дали да се даде съгласие за сделка, в Общинския съвет ясно пролича кой с кого играе. Така и гласуваха - БСП и ВМРО изразиха пълна подкрепа, а ГЕРБ и демократите - пасуваха. 

Все пак какво знаем за дружеството "Еонметалл България"?

По официални регистри е следното - регистрирано на 7 август миналата година със собственици Гох Ченг Хуан от Малайзия, член на борда на директорите на Еonmetall Group - малайзийска компания за машини и оборудване за стоманената индустрия, както и основател на малайзийския производител на стомана Leader Steel Holdings, Тан Киан Чуан, също малайзийски гражданин, и русенецът Антон Стайков. През есента на миналата година към тази група се присъединяват американските граждани Надер Бадри Шахин, генерален директор на Six Forks Investment, и Азиз Седер, изпълнителен директор нa Tameer Steel Company. 

Точно по време на предизборната кампания в подкрепа на кандидата на ВМРО Галин Григоров, настоящ областен управител, същите тези малайзийци обявиха, че за Русе предвиждат втори мост над Дунав, магистрала до Търново и възстановяване на летището. Това са трите големи мазола, по които не бива да настъпваме нито един русенец, но когато предстоят избори, влизат в употреба всякакви похвати.

Сега топката е в полето на Министерството на икономиката, което трябва да проучи кандидата и да прецени дали да му издаде сертификат за инвеститор клас А. Колко ще бъдат прецизни, ще стане ясно след години, когато поредният главен прокурор реши да се занимава с приватизацията. Иначе из града се чу, че ирландска нискотарифна авиокомпания, която изпълнява полети до България, е проявила интерес, но незнайно защо се отказали. 

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата  Делауеър,..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Сградата на Европарламента в Страсбург.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън – никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха огъня вчера.  Теренът е много труден и гасенето става ръчно, предаде кореспондентът ни Кирил Фалин...

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има..

публикувано на 18.07.24 в 09:09