Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Миталов

Четирима от членовете на колегията бяха против, а седем - "за" образуване на дисциплинарно производство

| обновено на 18.02.20 в 20:27
Заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На снимката: Лозан Панов, Георги Чолаков, Боян Магдалинчев.
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, на когото американският Държавен департамент наложи забрана да влиза в Съединените щати заради корупцияРешението на колегията беше взето след повече от два часа дебати, проведени на закрито заседание.

Решението беше взето без участието на Севдалин Мавров, който си направи отвод по време на дебатите, защото се познава със съдия Миталов, Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, който отиде на среща с президента заради конституционните промени и при отсъствието на още един член на Съдийската колегия. Резултатът беше четири на седем при гласуването.

Онези, които формираха решението, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Андон Миталов, прецениха, че формалните основания за това са налице, а тепърва ще се събират доказателства. Това, на което се позоваха съдебните кадровици, е допълнението, което правосъдният министър, поискал дисциплинарното уволнение на Миталов, внесе миналия петък.

За взимане на информирано решение по казуса "Миталов" ВСС поиска допълнителна информация - от Държавния департамент на САЩ - за твърденията за корупция, и от главния прокурор и председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) - за дела и проверки срещу спецмагистрата. Писмо е дошло само от КПКОНПИ, за да каже на съдебните кадровици, че информация няма да има, защото е класифицирана. 

Предстои дисциплинарният състав да насрочи в рамките на следващите два месеца дисциплинарно производство, където ще бъде изслушан самият съдия Миталов и след това ще се събират още доказателства.

„Какво ще се събере, е въпрос на производството. Миналия вторник предложението на министъра (Данаил Кирилов) не беше достатъчно конкретизирано. Той внесе ново предложение, в което беше отстранил тези неща“, обясни Боян Магдалинчев, гласувал "за" проверка срещу Андон Миталов. 

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов - един от четиримата, гласували "против", след като уточни, че доказателства, уличаващи Миталов в корупция, няма, предупреди, че с поисканото от правосъдния министър уволнение на магистрата в съдебната власт се е настанила политика. "А там няма място за политика, а още по-малко за геополитика“, каза Панов:

"Съдийската колегия преминава една граница, която е много деликатна за всички магистрати. Сигналът, който подаваме към всички съдии, е: ако имате допуснати процесуални нарушения или нарушения на материалния закон, спрямо вас може да бъде образувано дисциплинарно производство.

Забележете, в конкретния случай  - за освобождаване от длъжност. Не става дума за доказателства за корупционни действия, а за процесуални нарушения, които някои приемат, че съществуват, Инспекторатът (към ВСС) приема, че не съществуват".

Засега Андон Миталов остава на работа: "Освен ако дисциплинарният състав не реши нещо друго или, ако той не предприеме някакви други действия, които зависят само от него", уточни представляващият ВСС Боян Магдалинчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Министър Кирилов депозира допълнение към искането за освобождаване на съдия Миталов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов допълни искането си за уволнение на съдия Андон Миталов, който е със забрана да посещава Съединените щати. Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поиска от министър Кирилов доказателства за..

обновено на 14.02.20 в 18:54

Посланикът на САЩ предупреди, че забраната за съдия Андон Миталов няма да е последната

Посланикът на Съединените щати Херо Мустафа повтори днес предупреждението си, че забраната за съдия Андон Миталов да посещава Америка заради участие в корупционни действия няма да е последната. "Надявам се хората да виждат това като първата стъпка", каза..

публикувано на 10.02.20 в 19:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР..

публикувано на 09.05.24 в 17:02

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти...

публикувано на 09.05.24 в 16:32

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради..

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси..

публикувано на 09.05.24 в 15:43
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Само 3 места не стигат на ВМРО-ДПМНЕ, за да има пълно мнозинство в парламента на Северна Македония след вчерашни избори. Дясната партия, която постоянно използваше антибългарска реторика в предизборната си кампания, спечели разгромна победа на..

публикувано на 09.05.24 в 15:38