Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Зеленогорски: Демокрацията в България е дефектна

"Кремиковци" го продадоха не за 1 долар, а за 1 милиард и 1 долар, заяви той

Найден Зеленогорски
Снимка: Ани Петрова

"За да живеем достойно, достойно трябва да отстояваме правата си". Това каза пред БНР Найден Зеленогорски, лидер на партия "Достойнството на един народ". По думите му демокрацията в България е дефектна и ако дефектира още повече, ще се озовем с фасадна демокрация, зад която прозират опити за авторитарни или диктаторски управления.

Зеленогорски не се определи като политик, но посочи, че политици са Чърчил и Иван Костов:

"Безусловно най-успешно беше правителството на Иван Костов, когато след една двукратно фалирала икономика и двукратно фалирала държава, обществото стъпи на краката си".

В предаването "12+3" Найден Зеленогорски припомни, че когато правителството но ОДС дойде на власт пред 1997-а година, пенсиите бяха 2-3 долара, държавата беше фалирала:

"Ние работехме за по 5-6-7 долара. Много услужливо това се забравя. забравя се за фалита на 15-те банки по времето на Жан Виденов, забравя се, че това беше вторият фалит, първият беше при Андрей Луканов, забравя се, че това беше едно много тежко време".

Ревизията на приватизацията

Зеленогорски уточни, че приватизационните сделки са 11 хиляди.

"Началото беше края на 1995-а година. Според Световната банка всички производствени активи в България тогава са оценени на 580 милиарда лева, които бяха неденоминирани. Точно тогава влязохме в хиперинфлация и след деноминацията ние влязохме във властта през 1997-а година с активи, които се оказаха 580 милиона лева. Имаше задължения 1,5 милиарда лева, т.е. на всеки лев актив имаше по 2,5 лева задължения", уточни той и добави:

"Икономиката беше напълно фалирала. Сега услужливо се забравя, че тези фалити дойдоха от лошото управление на БСП - номенклатурата беше на входа и на изхода на предприятията и ги източваше до такава степен, че после да могат с "червените куфарчета" да започнат новата капиталистическа ориентация на новата икономика". 

Той посочи, че тогава от МВФ са заявили на правителството на Костов, че трябва да направи приватизация на поне 60% от активите, в рамките на 2 години, ако България иска въобще да кандидатства в ЕС и ако иска МВФ да я подкрепи, за да запази националната си валута и държавата си.

Зеленогорски допусна, че сред приватизационните сделки има и такива, които не са направени по правилния начин и вероятно има контролни органи, които тогава са си затваряли очите, и заяви, че важно е да се разбере защо са си ги затваряли.

"Ако я нямаше приватизацията тогава, нямаше да можем да запазим националната си валута, икономиката си и да можем да кандидатстваме в ЕС. Това беше категорично изискване на МВФ и правителството на Иван Костов се справи", обобщи той.

Той даде пример с предприятието "Кремиковци", за което се говори, че е приватизирано за 1 долар, но е имало 1 милиард задължения, "от които около 300 милиона се дължаха веднага":

"Това предприятие за колко е продадено - за 1 долар или за 1 милиард и 1 долар", заяви Зеленогорски.

Според него от избирателно ще бъдат проверявани приватизационните сделки и изказа подозрение, че крайната цел е в следващият парламент да не влязат демократични проекти, които са свързани с управлението на ОСД и правителството на Иван Костов.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Найден Зеленогорски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26