Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов остава в ареста

Бившият министър Нено Димов в Специализирания съд, 11 януари 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд отказа да пусне от ареста бившия екоминистър Нено Димов, който е обвиняем за водната криза в Перник.

Според спецмагистратите не е отпаднала опасността, ако е на свобода, Димов да повлияе на свидетелските показания.

Решението може да бъде обжалвано пред второинстанционния наказателен съд.

По-рано днес Апелативният специализиран съд промени мярката за неотклонение на бившия директор на дирекция „Контрол и правни дейности“ в Държавната комисия по хазарта Пламен Георгиев - от "домашен арест" на "задържане под стража".

Той е обвинен за участие в ръководената от намиращия се в Обединените арабски емирства бизнесмен Васил Божков организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления.

Според магистратите в качеството си на директор на дирекцията от 2015 до 2018 г. Георгиев е действал в съучастие и като съизвършител с тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, а техен подбудител е бил Божков.

Под домашен арест остава друг бивш шеф в Комисията по хазарта  - Тодор Марков - също обвинен като част от групата на Васил Божков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

78-годишен мъж от Шумен отправил закана за убийство към медик в шуменската болница, извадил срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчерашния ден, когато малко след 10 часа шуменецът потърсил помощ в МБАЛ-Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, мъжът извадил оръжието и заплашил с него доктор в шуменската..

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи лица..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

Вълшебните "Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта „Гласове и струни“ в зала България

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в Зала „България“ на 3 април.  Идеята за струнен квартет,  не е да е съпровождащ фактор нито хора, а и квартетът и хора са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14

Денков, Габриел и Тагарев за Путин, войната и отбранителната сила на НАТО

Конференция, посветена на 20-годишнината от членството на България в НАТО, събра политици, военни и дипломати. Тя е организирана от Министерство на външните работи, Дипломатическия институт, Атлантически клуб и Министерство на отбраната. САЩ поздравиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, които отбелязват двадесетата..

публикувано на 29.03.24 в 12:06
Румен Радев

Радев разкритикува промените за избор на служебен премиер: Опциите са стеснени

"Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство".  Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор..

публикувано на 29.03.24 в 11:54