Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Авторите от матурите - в кратки филми на ученичката Михаела Иванова

Добрата подготовка за изпита може да бъде и във видео формат

Любомир Филипов, Мария Ангелов, Михаела Иванова и Давид Тодоров
Снимка: Иван Русланов

Екип от млади ентусиасти се е захванал с амбициозната задача да направи кратки филми, посветени на авторите от матурата. Проектите тепърва се развиват, а първият филм вече провокира интереса на онлайн аудиторията. 

Режисьор на проекта е Михаела Иванова, която е в 12 клас. Идеята се оформя през миналото лято, когато тя се замисля за зрелостните изпити и качествената подготовка за тях.

"Мислех си как да уча, обаче моят начин на учене не е просто да седна и да чета. Моят начин е да създавам видеа и оттам ми хрумна - колко ли ще е яко, ако има някакви видеа, които като филми ми разказват за живота и творчеството на всеки един от авторите, които трябва да изучаваме. И си казах: "Добре, защо да не го направя аз", тъй като обожавам  да се занимавам с кинорежисура", разказа Михаела Иванова пред "Хоризонт".

Късометражните филми за българските автори могат да се гледат в YouTube.

Една от лентите е посветена на Гео Милев. Младият актьор Любомир Филипов се превъплъщава в трагично загиналия български класик.

"Беше трудно това да усетим истинската любов, тогавашната, защото в днешно време любовта не е такава, каквато е била тогава. За съжаление най-вероятно няма да бъде такава, каквато е била тогава, защото времената са различни, може би за по-добро, може би за по-лошо", разсъждава актьорът Любомир Филипов.

"За мен като емоционален човек беше много приятно да усетя любовта на Гео Милев, да усетя страховете на Гео Милев, да усетя амбицията за развитие на Гео Милев - това е един човек, който се бори за себе си и не само за себе си, да усетя поезията на Гео Милев, как се е вдъхновявал, откъде се е вдъхновявал", сподели Филипов.

Акцент във филма е поставен върху любовната връзка между Гео Милев и Мила Керанова. Актрисата Мария Ангелова изпълнява ролята на музата на писателя.

"Аз това, което усетих и разбрах за Мила, е всъщност, че тя е била една наистина смела жена в онова време и всичко това, което им се е случило впоследствие. Освен това е била изключително отдадена жена. Получихме шанс да се върнем назад и да се опитаме да усетим това нещо, което е било между тях. За мен беше изключително интересно и емоционално също, а и като прибавим това, че особено пък при нас двата с Любомир имаше промени във външния вид, и тогава също беше един много интересен момент на трансформация на двама ни", обясни Мария Ангелова.

19-годишният Давид Тодоров също е част от амбициозния проект. Във филма за Гео Милев той е в ролята на добър приятел на поета.

"Това, което аз усетих по време на целия снимачен процес, може би беше именно думата пламък. Тя участва и в самото творчество на Гео Милев, където той публикува в списание "Пламък" своите творби. Това, което наистина искаме, като цяло нашите идеи и послания е именно един пламък да създадем в учениците, за да може и те да усетят това, което и ние усетихме", добави Давид Тодоров.

Още за любопитния проект ще научите от звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30

Как преживяват в Израел някои от ромите

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх , също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му.  Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в..

публикувано на 07.04.21 в 13:18