Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохилядни бдения в Германия в памет на жертвите от Ханау

| обновено на 21.02.20 в 08:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската полиция разследва мотивите за нападенията в Ханау, където 43-годишен германец застреля десетима в наргиле барове, жертва на крайнодесния екстремист стана и  33-годишен българин, работил в едно от заведенията.

Десетки  хиляди души се събраха в различни германски градове на бдения в памет на жертвите.

Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау:

„Това е част от нас и няма как да бъда заменено от красивите думи на политиците“, каза участничка в бдението.

От Асоциацията на кюрдите в Германия Кон-Мед заявиха, че са гневни на властите,  които не са се притивопоставили решително на крайнодесните мрежи и крайнодесния тероризъм.

От организацията на мюсюлманите също обявиха, че от месеци настояват за ясна позиция срещу ислямофобията .

Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество след информацията, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват докрай станалото в Ханау.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.

Водещ на юбилейната церемония е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата в Европа и крайнодесния  екстремизъм, който заплашва демокрацията.

В предаването „Преди всички“ българският консул във Франкфурт на Майн Антоанета Байчева отново заяви, че е в готовност да окаже съдействие на близките на убития българин за документи и транспорт на тялото му:

„В момента няма какво да се направи, тъй като тленните останки са задържани от полицията, както и всички негови вещи, защото това е необходимо за разследването. Във връзка сме и с полицията и в момента, в който освободят тленните останки, ще окажем съдействие за издаване на всички документи, които са необходими за репатрирането им за България“.

Българското консулството във Франкфурт се е свързало със семейството и е декларирало готовността си за съдействие.

По време на стрелбата в заведенията в Ханау  не е имало други българи, освен загиналия, потвърди Антоанета Байчева.

Според нея до момента Федералната прокуратура на Германия няма съмнение, че вчерашното убийство е мотивирано от расизъм и омраза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Българин е сред убитите от крайнодесен в Германия

Български гражданин е сред загиналите при стрелбата в германския град Ханау. Информацията за това беше официално потвърдена от „Кризисния център“ на германското външно министерство пред българското посолство в Берлин. Вътрешният министър на провинция..

обновено на 20.02.20 в 17:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Разпределението на ресорите в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за напрежението в ДПС и имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската..

публикувано на 30.08.24 в 07:44
Тимур Халилов

Тимур Халилов за напрежението около имотите на Доган: Ще стоим, докато въпросът не бъде разрешен

"Реално в момента нямаме достоверна информация от компетентен орган , който да ни обясни какво се случва вътре. Единствената информация имаме от служителите, които са били изведени от добре сложени момчета. В момента сме в пълно неведение – кой е..

публикувано на 30.08.24 в 07:37