Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Весела Чернева: Големият въпрос за Европа е дали ще може сама да отстоява интересите си

Весела Чернева ръководителката на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)
Снимка: БНР

Идеята за Запада днес е по-необходима от всякога през последните 30 години и тя наистина заслужава внимание. И Мюнхенската конференция по сигурността направи точно това, като посвети цялото събитие миналата седмица на „отзападняването“ на отношенията между САЩ и Европа. Това каза през БНР Весела Чернева ръководителката на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира основната тема на форума. Нейната статия „Краят на концепцията за Запада?“ отпреди две години бе спомената в основния доклад на конференцията. Той бе озаглавен „Westlessness“, което може да се интерпретира като игра на думи - от restlessness на английски - безпокойство. И оттам смисълът - безпокойство, че Западът става все по-малко Западен. Най-малкото не е това, което беше.

„Статията бе по повод първите месеци, година, след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Идеята зад нея бе по-скоро да се обясни, че Тръмп създава проблем на Запада, но че Западът и трансатлантическият съюз все още имат основи, на които може да стъпи и трябва да продължи да се уповава“, каза Чернева.

„Тезата ми бе, че Тръмп прави обратното на това, което Роналд Рейгън правеше преди 30 години – да направи по-силен западния алианс и да помогне на Европа да участва в него. За разлика от Тръмп, който категорично флиртува с авторитарните лидери в Европа, който персонализира политиката и не се основава на институциите, който каза, че НАТО е излишно и въобще, че Западът може да бъде алианс, когато за него това е необходимо, а през останалото време можем да се държим със съюзниците като с врагове“, продължи тя.

Без голяма промяна в курса на САЩ дори без Тръмп начело

Според нея много лидери в Европа нямат големи илюзии за преизбирането на Тръмп.

„Дори да бъде избран друг 46-и президент на САЩ, той няма да промени радикално курса, който Америка е поела“, каза Чернева.

По думите ѝ в Мюнхен държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е говорил много кратко за Запада, а огромната част от речта му е била посветена на сблъсъка на САЩ с Китай, който описва като основното предизвикателство за Щатите за следващите десетилетия. „И най-вероятно ще бъде така“, каза Чернева.

По думите ѝ голяма промяна не може да се очаква, тъй като в САЩ има консенсус, че Китай е същинският противник и конкурент на САЩ.

Изборът на Европа

И идва въпросът каква роля ще избере Европа – дали ще има собствен път, суверенна роля и ще остане малко извън този сблъсък, или ще бъде привлечена и ще реши да участва на страната на САЩ.

„Виждаме това по дебата за китайски технологии в телекомуникациите в Европа, а тепърва… с набирането на сила на търговски войни от различен характер този въпрос ще бъде все по-актуален – от коя страна стоим, трябва ли да взимаме страна, можем ли да имаме собствен европейски суверенитет“, каза Чернева.

Национална или наднационална политика

Според нея големият въпрос е дали Европа ще може ли тя да събере сили сама да отстоява собствените си интереси, както искат повечето европейски граждани. И ще могат ли европейските политици да преминат над националното и да конструират обща европейска външна политика.

„Ако преизбирането на Тръмп би имал положителен ефект, той би бил в импулс, който да мобилизира европейците и да ги накара да действат по-организирано заедно в сфери като външната политика и отбраната, които досега са били основно прерогатив на националните държави“

Тя припомни проучване на ЕСВП в 15 членки на ЕС покрай евроизборите през май 2019 г., в което голямо мнозинство европейци казват, че искат Евросъюзът да ги защитава от външния свят, който е хаотичен, непредвидим, враждебен.

„Впрочем провалът на ЕС в Близкия изток (Сирия, Либия), доминацията на Русия и Турция, което съвсем не беше логично, ако помислим само преди 5-6 години как изглеждаше ситуацията, се дължи именно на това – че имаше френска политика, холандска, италианска, а нямаше обща европейска политика“, каза Чернева.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01