Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят към еврозоната - страхове и ползи

Марчела Абрашева и доц. Стойчо Стойчев пред БНР

Снимка: Ани Петрова

"Трудно бихме могли да говорим за междуинституционална война, защото президентската институция няма капацитета и ресурса да се противопоставя на изпълнителната власт - чисто институционално", каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев в коментар на напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Според политолога това, което наблюдаваме, не е война, а сблъсък на съизмерими по своя обем егота, които не могат да съжителстват на едно и също място, защото няма достатъчно жизнено пространство около тях. В България сблъсъкът не е между институции, а между политици, които имат амбицията да решават нашето бъдеще, категоричен беше той и добави: 

"Президентът е силен заради това, че има трибуна да говори и заради нещата, които може да каже от тази трибуна, но това не би могло да доведе до блокиране на институциите", обясни още доц. Стойчев. Доц. Стойчо Стойчев

Според него тази битката се води в момента, за да се роди алтернатива на иначе безалтернативното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ: "Един друг генерал се появява, със същата амбиция, и той демонстрира своето желание да го направи". 

"Оставаше и Слави Трифонов да се намеси в спора и щяхме да мерим трима лидери, които търсят своето пространство", коментира в предаването "Неделя 150" социологът Марчела Абрашева, в контекста и на резултатите от социологическото проучване на "Тренд", според което партията на Трифонов е трета политическа сила.

Еврото - ползи и страхове

Темата за еврозоната ще бъде много важна и политическите партии си играят с нещо, което ще реши и електоралните съотношения, смята Абрашева. Доц. Стойчев посочи, че преобладаващото експертно мнение е, че от еврото България може само да спечели. Той добави, че подходът на политиците е много важен, за да могат да бъдат оценени от хората ползите от еврото:

"Борисов е усетил, че ако се конфронтира директно и каже, че няма да се обсъжда и решението вече е взето, това ще създаде повече съпротива. Хората ще си кажат, че има нещо, което не е както трябва, щом ни карат насила".

Според Абрашева трудно се комуникира темата и не само икономическите аргументи са важни: "Голяма част от хората ще продължат да се притесняват, защото нямат доверие на политици и институции. Това няма как да го променим". Марчела Абрашева
Тя припомни, че присъединяването на България към еврозоната не е само въпрос на готовност на страната ни, но е и въпрос на покана.

"Референдум за еврозоната е безсмислена стъпка. Ако политическите партии - официалните, системните, признатите политически партии - си представят, че ще водят дебат помежду си за еврото, няма да е така. Те ще водят дебат с многобройните малки и нововъзникнали партии, които за своите 5 минути внимание могат да кажат каквото и да било, защото те отговарят само за себе си", посочи Марчела Абрашева и добави, че ГЕРБ са успешна партия, защото през всички години успяваше да се предпази от крайности, зад които са заставали други политически формации.

По думите на доц. Стойчо Стойчев няма оформено обществено мнение по темата за еврозоната, а в такава ситуация много хора се поддават на внушения и манипулации. Той посочи, че дебатът за еврото е трябвало да се води отдавна.

Според него в по-големия пазар на еврозоната ще има по-голяма конкуренция, което означава по-голям избор на по-добро качество на по-ниски цени.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Марчела Абрашева и доц. Стойчо Стойчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

euro

Води ли се кампания срещу еврото

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти".  Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните..

публикувано на 23.02.20 в 10:02

Любомир Дацов: Референдум за еврото е референдум за излизането ни от ЕС

"Референдум за еврото е референдум за излизането ни от ЕС. Даваме сигнал на инвеститори и партньори, че не знаем какво правим".  Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Той коментира заявеното от премиер..

публикувано на 18.02.20 в 16:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец..

публикувано на 28.03.24 в 20:02