Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георг Георгиев приветства „историческата“ забрана на Луков марш в София

Георг Георгиев (в средата), доц. Александър Оскар (вдясно) и Тодор Чобанов(ляво) на пресконференция в сградата на МВнР в София.
Снимка: БТА

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев определи като паметно и историческо събитие това, че за първи път от 17 години беше забранен насроченият за вчера Луков марш в София.

Георгиев, който е Национален координатор по антисемитизъм, благодари на всички български институции и партии, заклеймили и предотвратили провеждането на радикалната проява.

Георг Георгиев подчерта, че Външното ни министерство винаги остро и категорично е отхвърляло и осъждало проявите на краен национализъм и ксенофобия, какъвто е Луков марш.

„Ние няма да позволим и продължаващи или други форми на провеждане на такива петнящи репутацията на нашата държава мероприятия. Те нямат място сред нас като наследници на хората преди 76 години, спасили 48 000 свои сънародници-евреи“, каза той.

Заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов също бе категоричен:

„Общината категорично няма да съдейства, да разрешава, да допуска, да толерира каквито и да е събития или активност, която се проявява с черни униформи и факли“.

Александър Оскар - председател на Организацията на българските евреи „Шалом“, също определи вчерашният 22 февруари като знаков ден и припомни неоспорими доказателства от архивите, в които генерал Луков насажда ксенофобията.

„Според генерал Луков и българските национални легиони, всички евреи трябва да бъдат депортирани, а до момента на депортацията те трябва да бъдат изпратени в концлагери. Това ни задължава всеки ден да се борим да не допускаме тази омраза да завладее българското общество“, каза той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37