Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учени българисти в Полша с отворено писмо по казус с отнет имот на полонист у нас

Камен Рикев: Държавата трябва да спре беззаконието с имотните измами

Димитър Танев: Системата улеснява кражбата на самоличност

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Учени българисти в Полша излязоха с отворено писмо към българските власти, медии и общество по казуса с неправомерно отнет имот на българския полонист и преподавател Антоанета Попова.

Случаят е още от 2010 година и широко огласен в личния блог на самата Антоанета Попова. Тя и брат й Кръстьо Попов са жертви на имотната мафия. С фалшив предварителен договор за продажба те като собственици са били лишени от наследствен имот. 

За началото на март е насрочено поредно заседание на Софийския градски съд. Очакванията са този предварителен договор да бъде обявен за фалшив. „Което няма да върне къщата й, а ще потъне в нова гора от казуси, параграфи, обжалвания и други трикове“, посочи в предаването "Хоризонт до обед" българистът д-р Камен Рикев, подписал отвореното писмо на учените.

На 16 май 2019 година къщата на Антоанета и Кръстьо Попови на ул. „Кръстьо Сарафов“ в столичния квартал "Лозенец" е била съборена. „Тази къща предшествениците на Антоанета Попова са закупили от Стоян Михайловски, автора на „Върви, народе възродени“, допълни Камен Рикев, който вижда в това казус, "надхвърлящ пределите на правораздавателната система".

Сега Антоанета и Кръстьо Попови живеят в малка квартира буквално на крачки от съборения им дом. „Защото са решили, доколкото им позволяват силите, да не престават със своята битка, която е вече битка символична, битка държавата и гражданите да установят, че с тях е извършено едно безумие.“

„Каквото и да отразяват българските медии, това няма никакво отношение към процеса на овладяване на частни имоти на хората от страна на трети лица, които ние в нашето отворено писмо определяме като „имотна мафия“, коментира Камен Рикев. Според него пораженията са трагични - както върху гражданското общество, така и най-вече върху самата личност на засегнатото лице.

Д-р Антоанета Попова е дългогодишен преподавател по полски език и стилистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Подготвила е няколко поколения български полонисти и слависти. Камен Рикев я определи като „изключително фин и хрисим човек“ и „великолепен преводач на полска литература“.

„Нейните преводи красят българското преводно наследство до днес. За щастие Антоанета Попова и до днес продължава да произвежда преводи на изключително високо равнище“, допълни той.

Причината полските българисти да застанат зад нея и случая с имотната измама е „очевидното беззаконие и гавра над човешкото елементарно достойнство“, посочи Рикев, който се чувства потресен и смята, че е дошъл момент, в който „почти всички средства, легални, в България за защита на невинния са изчерпани“.

„Жестът на полските българисти – една доста голяма и сплотена общност граждански научна област, е от една страна декларация на очевидното – че държавата трябва да си свърши работата“, подчерта Камен Рикев. 

В България, както и в голяма част от европейските страни, има възможност за подобна кражба на самоличност при документирането на права по отношение на недвижим имот, изтъкна пред „Хоризонт“ Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара. Като една от причините той открои отворената система на Агенцията по вписванията и възможността всеки да има документ на всяко друго лице, без да има връзка с него.    

„Независимо дали се касае за къща в "Лозенец" или за гарсониерата на една пенсионерка в "Люлин" – това е откритата система до документите на собственост. Всеки може да има препис, незаверено копие от документа на всяко друго лице с данни за подписа, ЕГН, лична карта, адрес, банкови сметки – нещо, което го няма в Европейския съюз. Това е сериозен пропуск“, коментира Димитър Танев.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Иван Чалъков: Около 40% от пробите за коронавируса са компрометирани

„ Кой може да провери бройката на обявените заразени от коронавируса?... Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година. 47 години и 23 дни ми е работното време непрекъснато досега“. Това каза пред БНР..

публикувано на 25.09.20 в 14:32
Проф.Петър Маринов

Проф. Петър Маринов: Депресивните и тревожните разстройства бележат ръст

„ Болката е най-фундаменталният въпрос на медицината и трябва да се разглежда интердисциплинарно “, коментира в предаването „Преди всички“ , председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, във връзка с конференцията на тема "Болката", с която ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването на Колегиума на частната психиатрия. Ще..

публикувано на 25.09.20 в 10:02

Готви се нов регламент за ограничен достъп на автомобили до Рилските езера

Сезонът по Седемте рилски езера приключва и от общината в Сапарева баня, и от наемателите на хижи и туристически обекти, от агенциите отчитат сериозен спад на туристите по циркуса. Заради пандемията от Covid-19, от въведените ограничения, дори и заради по-лошото време през юли посещаемостта е около 30%, сравнено с предишните години . Ако..

публикувано на 24.09.20 в 14:06
Николай Брънзалов

Д-р Николай Брънзалов: В училищата няма да има сериозни огнища, ако се спазват мерките

„За  да има ефект като общ имунитет в обществото от противогрипните ваксини, трябва да има покритие от около 75% от българското население, а ние сме много далече от това", коментира в предаването „Преди всички“ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. „Имаме уверение, че за възрастните хора над 65 години са..

публикувано на 24.09.20 в 08:40

Даниел Фройнд: Еврофондовете не водят до добруване на хората, а до корупция за отбран елит

„ Не можем да оправим проблемите на България от Брюксел, но поне можем да обединим сили ." Това каза пред БНР Даниел Фройнд, съпредседател на Антикорупционната интергрупа в Европейския парламент и депутат от Германия от групата на „Зелените“. Фройнд ще участва на предстоящия дебат за България в европарламента на 5 октомври и ще сподели..

публикувано на 23.09.20 в 09:44

Д-р Стойчо Кацаров: Виждам риск не в коронавируса, а в хаоса в образованието

„Наблюдава се един хаос в това как продължава учебният процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици “, каза в предаването „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването. „Аз виждам риск не толкова от разпространението на коронавируса, а риск от хаоса..

публикувано на 23.09.20 в 09:01

Достена Лаверн: Ситуацията е на узряване, нека не бъдем нетърпеливи

Културният антрополог Достена Лаверн има нова поетична книга . „Сонети на пеперудата“ е петата ѝ стихосбирка и включва диск и илюстрации. „ Това е плод на музикално-поетичен спектакъл . Всеки стих и всяка дума е свързана с музикална стъпка“, разказа авторката в предаването „12+4“. „Сонети на пеперудата“ е посвещение на хората, „..

публикувано на 22.09.20 в 16:18