Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът вече е и в Южна Италия, българи са блокирани в хотел на Тенерифе

| обновено на 25.02.20 в 21:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем са жертвите на коронавирус в Италия. Всички те са били с хронични заболявания. Заразените са 229. Регистриран е първият случай в Южна Италия.

Това е жена от Бергамо, която е била на ваканция в Палермо още преди да бъде регистрирано огнището в северната област Ломбардия, откъдето е тя. Приета е в болница на Палермо, след като усетила симптоми на настинка.

В официалното комюнике на област Сицилия се казва, че има съмнения за позитивен случай и анализите са пратени за съответна проверка в Националния институт по инфекциозни заболявания „Спаланцани” в Рим.

Междувременно се отчитат на различни места в северната част на страната пациенти с отрицателни резултати от тестовете. Положението остава напрегнато и италианците са доста разтревожени и на много места се предпочитат превантивните мерки като съкратено работно време на заведения, затваряне на спортни зали за тренировъчни занимания.


Заради карантината в червената зона край Лоди влаковете минаваха по заобиколни маршрути към и от Милано, което доведе до хаос в железопътния транспорт. Хората се запасяват с хранителни продукти.

Положителна проба у италиански турист на о. Тенерифе

Италиански турист е дал положителна проба за вируса, докато е бил на почивка в Тенерифе, на испанските Канарски острови, съобщиха местните власти. Пациентът е изолиран и са взети съответните мерки, написа в Туитър областният лидер на островите Анхел Виктор Торес. Днес ще бъде изпратена проба от пациента за повторен тест в Мадрид, добави той. 

След установяването на заразата стотици души остават затворени в стаите си в хотел в Тенерифе днес.

„Стотици клиенти на хотел се проверяват, но засега не говорим за карантина“, заяви говорител на здравните власти на Канарските острови. 

Сред блокираните в хотела е и 3-членно семейство от България, потвърдиха пред „Хоризонт“ от българското МВнР. 

Завеждащият консулската ни служба в Мадрид е в контакт със семейството. Към момента няма данни за други български граждани в хотела. Испанските власти все още не са разпространили официална информация за националността на гостите на хотела.

Хотелът е поставен под полицейско наблюдение и е затворен към момента заради съмнения за наличие на коронавирус на един от гостите - италианец. Очаква се утре да станат ясни резултатите от втория му тест и тогава испанските здравни власти ще решат какви мерки да предприемат, включително дали да поставят хотела под карантина, допълват от външното ни министерство.

Според медиите заразеният мъж е лекар от северната италианска област Ломбардия, където са регистрирани повечето от случаите на новия коронавирус. Според испанския в. "Ел Мундо" съпругата също е с положителна проба за коронавируса.

Няма данни за повече български граждани сред туристите в поставения под наблюдение хотел на острова с изключение на тримата наши сънародници, съобщиха още от МВнР.​

Посолството ни в Мадрид е в контакт с тримата български граждани и е готово да им окаже съдействие при необходимост. Дипломатическата ни мисия следи отблизо ситуацията във връзка с поставения под наблюдение хотел  и е във връзка с местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Мадрид в работно време от 9 до 17 ч. на телефони +34 913455761 или +34 913456651 или на дежурен телефон + 34 678013846 в извънработно време, както и да на имейл адрес: Embassy.Madrid@mfa.bg

Превантивни мерки във Великобритания и в Европарламента


Великобритания съобщи днес, че хора, които скоро са посетили Северна Италия, трябва да се самоизолират, ако имат някакви грипоподобни симптоми. Британският здравен министър Мат Ханкок уточни, че препоръката се отнася за всички, които са били в Италия северно от град Пиза. А ако са били в районите, поставени под карантина, трябва да се самоизолират независимо дали имат симптоми или не.

Европейският парламент също посъветва своите служители да си останат у дома в изолация, ако в последните 14 дни са пътували до засегнатите от коронавируса райони в Северна Италия.

Среща на здравни министри

Днес в Италия се състоя среща на италианския здравен министър и колегите му от съседните страни за обсъждане на координиран отговор на пламналото огнище на коронавируса в Северна Италия. След дискусиите със здравните министри на Австрия, Франция, Словения, Швейцария, както и на Германия и Хърватия бе решено границите на Италия със съседните страни да не бъдат затваряни.

Германският здравен министър Йенс Шпан каза вчера, че границите по суша не могат да спрат разпространението на вируса. Запитан дали ще могат да бъдат отцепени цели градове и селища, както Италия прави в северните области Ломбардия и Венето, той посочи, че това е "теоретичен вариант", който не е необходим на този етап. "Има много междинни етапи - от отмяна на събития с участие на много хора . . . до пълно затваряне на цели градове", отбеляза Шпан.

Късно в неделя Австрия за кратко спря влаковете, влизащи от Италия, след като се появи подозрение за два предполагаеми случая на заразени във влак от Венеция за Мюнхен. Двамата пътници дадоха отрицателни проби за вируса.

Бюджетните цели на Рим

Възможно е Италия да поиска „известна свобода“ в изпълнението на бюджетните цели заради влиянието на епидемията от коронавируса върху икономиката ѝ, предаде Ройтерс. Агенцията цитира заместник-министъра на икономиката Лаура Кастели, която изрази надежда все пак Рим да не се налага да прибягва до подобна процедура.

Италианската икономика е на ръба на рецесията, а показателите на страната се следят много внимателно от Европейския съюз заради прекомерния дълг. Още вчера премиерът Джузепе Конте предупреди, че коронавирусът ще окаже голямо влияние върху италианската икономика. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток-2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток-2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във Филмовата школа в Лодз, Полша. Дебютира в документалното кино. Още с първите си филми проявява интерес..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил, управляван от 18-годишния Адриан Антонов. Младият мъж ще отговаря за причиняване на смърт по..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец.  Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47