Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният специализиран съд отхвърли молбата на Нено Димов да излезе на свобода

Бившият министър Нено Димов в Специализирания съд, (11 януари 2020 г.)
Снимка: БГНЕС

С два на един гласа състав на Апелативния специализиран съд отхвърли молбата на бившия екоминистър Нено Димов да излезе на свобода.

В малцинство остана съдия - докладчикът Даниела Росенова, според която няма доказателства, че извън ареста той ще извърши друго престъпление.  

Мнозинството обаче прецени, че действията на обвинения за водната криза в Перник бивш министър, освен че са причина за въвеждането на тежък режим на водата за 97 000 български граждани, са уронили и доверието в начина на функциониране на изпълнителната власт:

"Съдът показа, че не е обективен и безпристрастен и навлезе в обвинителната функция, защото такова обвинение, че уронва престижа на правителството, няма. Това задържане е една абсолютна репресия в обслужване на обществени интереси, неясно какви, създава се впечатление наистина, че не се търси действителната причина за състоянието на водата, а се казва, щом хората страдат, ето ви един министър. Вие сами сте свидетели, че всеки ден се хвалим, че има един министър задържан и за да не престане тази хвалба, ще го държим. И съдът обслужва това поведение на прокуратурата", коментира окончателното съдебно решение адвокатът на Нено Димов Ина Лулчева и добави:

"Никой не може да бъде задържан, защото има такова обществено мнение".

От спецпрокуратурата отказаха коментар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава..

публикувано на 06.08.24 в 08:16
Фрегатата

Бундесверът се готви за евакуация на германци от Ливан

Бундесверът се подготвя за мащабна операция за евакуация на германски граждани от Ливан поради опасенията от военна ескалация в Близкия изток, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че за целта във военновъздушната база в град Вунсторф в германската провинция Долна Саксония се поддържа в готовност военен транспортен самолет А400М и военнослужещи,..

публикувано на 06.08.24 в 08:10
Джо Байдън и Камала Харис

Камала Харис си осигури официално номинацията на демократите за кандидат за президент

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис си осигури официално номинацията за кандидат за президент на Демократическата партия, отбелязват АП и АФП. Това стана близо две седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата, припомня БТА. Номинацията на Харис стана официална след петдневно онлайн гласуване..

публикувано на 06.08.24 в 08:03

С безплатно и анонимно тестване започва антиспин кампанията в Монтана

Информационна антиспин кампания за повишаване информираността сред жителите на Монтана започва днес с безплатно и анонимно тестване. Представители на хигиенната инспекция започват кампанията си от басейн край Монтана. От 10:30 до 12:30 часа всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно за СПИН. Утре информационна..

публикувано на 06.08.24 в 07:56
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Русия прехванала 26 украински дрона, експлозии и въздушна тревога в Киев

Петима души бяха ранени, в това число и три деца при украински обстрел по руската Курска област, а противовъздушната отбрана там е свалила 26 украински дрона, предаде Ройтерс, като се позова на областния губернатор Алексей Смирнов. В Белгородска област един човек е загинал, а осем са в болница при подобен обстрел през последното денонощие,..

публикувано на 06.08.24 в 07:52

Жители на село Майско на протест срещу безводието

Жителите на село Майско в община Елена излизат от 9 часа на протест в общинския център. Искането им е да имат достъп до питейна вода. Въпреки че водопроводната мрежа в най-голямото балканско село във Великотърновска област е обновена, проблемът с безводието остава. В село Майско живеят над 1300 човека, през лятото жителите многократно се..

публикувано на 06.08.24 в 07:38

"Изведнъж таванът започна да пропада": Паника и 7 ранени в Кърджали

"Изведнъж таванът започна да пропада. Добре, че се метнахме зад салона. Ако бяхме излезли на входа, може би щяхме да сме пострадали" .  Това разказа пред БНР Орхан Тахир - музикант в сватбения оркестър на тържество в Кърджали, на което пострадаха седем души.  Сред тях е и малко дете . Това се случи, след като се срути окачен таван на сватбен..

публикувано на 06.08.24 в 07:35