Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кулеков: Много от познанието е вътре в нас, трябва да го извадим

Сатирикът отново събира думи и рисунки в книгата си "Бележки за забравяне"

Иван Кулеков
Снимка: Ани Петрова

Интензивното говорене за коронавируса прилича на мобилизацията около земетресение, когато си напомняме кои са важните неща и оценяваме живота си. Така смята Иван Кулеков - писател, сатирик, сценарист, телевизионен водещ и, както сам се определя - радиочовек.

„Аз обаче живея с това чувство за „всеки ден е последен“ откакто се помня. Не знам защо. И се опитвам да осмисля живота си, какво трябва да направя в тоя живот. И се опитвам това да го пренеса на хартията или с други средства да го споделя с други хора.“

„Бележки за забравяне“ е заглавието на последната му книга. „Това е може би седмата ми, осмата ми книга, в която се опитвам да смеся рисунки, снимки и текстове в едно. И в това има някаква игра, търсенето на невъзможност да събереш думите с образа."

Когато бил 16-годишен и започнал да рисува карикатури, разбрал, че трябва да намери нещо общо между думите и рисунката. Казва, че вече 45 години си опитва да ги събере. „И мисля, че в тази книга съм най-близо до това. Но това е невъзможно да се случи“.

Иван Кулеков

Диагнозата на Кулеков за времената на свръхкомуникация:

„Човек си казва, че му е много трудно да отсее най-важното и може би в един момент трябва малко да затвори тези входове за информация и да потърси информацията, която има в себе си. Защото аз съм убеден, че не всичко, което ние знаем, идва отвън. Много от нещата са в нас – ние трябва просто да ги извадим.“

Литературата е човекознание, вярва Иван Кулеков. И още - това, че медиите са пълни с негативни новини, не значи, че животът ни е такъв. 

„Има вдъхновени хора, талантливи хора, които правят неща, които не влизат в новините. Те за мен са много важни. На тях се крепи животът ни, надежда някаква.“

Има автори, пред които се чувства „отговорен, независимо дали са живи или починали“. Един от тях е Йордан Радичков. Помни как заедно са направили рисунка.

„Той нарисува половината рисунка, другата половина нарисувах аз. Много хубаво и приятно. Бяхме забравили кой на колко е години. Хората се събират, когато се чувстват деца. Тогава изчезват всякакви разлики – годишни, като авторитети.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница „ Д-р Георги Странски“. Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38

Митко Александров вдъхновява хората, с които се среща

Митко Александров е вдъхновение за всеки, който се срещне с него. Придвижва се с помощта на инвалидна количка, но това не му пречи да работи и да пътува. Митко знае шест езика и помага на всички с каквото може. Занимава се с фотография, има няколко изложби. От 20 години е програмист. Обиколил е една четвърт от света. Любимото му място е 6 А..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40

Кой е Банкси - неуловимият и анонимен уличен творец?

В рамките на 9 дни световноизвестният уличен художник  Банкси  разкри 9 свои нови творби в британската столица – всички те със животинска тематика.  Обичайно изкуството на Банкси се приема като някаква форма на забавление от гражданите, а мнозина виждат в него и опит за привличане на вниманието върху различни проблеми, което прави творбите му..

публикувано на 17.08.24 в 22:45