Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йорданка Стоилова: Големият риск е от внос на инфекция

Снимка: БТА

"На този етап се вижда, че големият риск е от внос на инфекция". Това каза пред БНР проф. Йорданка Стоилова от Българското научно дружество по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните болести, преподавател в Пловдивския университет. По думите ѝ предприетите мерки в страната са правилни.

Тя уточни, че най важните фактори в епидемиологията са изолация на хора със симптоми и наблюдение, карантина на тези, които идват от засегнати от коронавирус държави.

Проф. Йорданка Стоилова обясни в предаването "Преди всички", че грипният вирус тип В, който се наблюдава в момента като втора грипна вълна в България, има същите първоначални симптоми като коронавируса:

Епидемиоложката припомни, че за вирусните инфекции антибиотично лечение няма, но все още няма специфично лечение за коронавирус. За грипните вирус проф. Стоилова препоръча ваксините, които всяка година са адаптирани към новите щамове.

"Много е важно за тези, които са под карантина, да спазват дисциплината", категорична беше проф. Стоилова и обясни, че човек, който е бил контактен, ще стане заразен, когато развие симптомите на заболяването. 

Тя уточни, че не е изучено заразоносителството при коронавирус.

Цялото интервю на Диана Дончева с проф. Йорданка Стоилова в предаването "Преди всички" и репортаж на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за разрива в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08
Венеция Ангова

В декларация: ПП-ДБ определиха случващото се в Доспат като феодализъм

Депутатите от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" излязоха с декларация, в която определят случващото се в община Доспат като феодализъм и призовават институциите за намеса спрямо кмета Елин Радев. "Призоваваме компетентните институции да се намесят незабавно и независимо да разглеждат всички сигнали, жалби, молби, подадени от..

публикувано на 11.07.24 в 09:59
Бойко Борисов в НС, 11 юли 2024 г.

Борисов за разрива в ДПС: Ние си гледаме ГЕРБ

По повод кризата в ДПС пред парламентарните репортери председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се интересува само от ГЕРБ: "Кой ще победи там, в случая изобщо не ни касае. Виждам, че се открива една много голяма възможност, защото по смесените райони битката се водеше само между ГЕРБ и ДПС. Това, че има проблем в тази партия е видно...

публикувано на 11.07.24 в 09:52

Надежда Йорданова: Не можем с лека ръка да ходим на толкова много избори

" Използва ли се прокуратурата и полицейските служби за заплашване на хора и за отнемане на бизнеса им - както твърди Ахмед Доган? Предприели ли са вече мерки, за да насрочат необходимите проверки и да се установят обстоятелства, свързани с тези твърдения? " . Тези въпроси отправи Надежда Йорданова от ПП-ДБ към и.ф. главения прокурор Борислав..

публикувано на 11.07.24 в 09:40
Кириакос Мицотакис

Атина повдигна въпроса за Преспанския договор на срещата на НАТО

На срещата на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер е повдигнал въпроса за неспазване на Преспанския договор от Република Северна Македония. "Пълното спазване на Преспанския договор от страна на Скопие е предпоставка за сигурността на Балканите", е заявил гръцкият премиер на заседанието на страните членки на Алианса във Вашингтон, посочват..

публикувано на 11.07.24 в 09:38
Депутати от различни политически сили присъстват на протест под наслов „Доспат не сте сами - Свобода за Доспат

Жители на Доспат на протест в София срещу кмета Елин Радев

Жители на Доспат и техни съмишленици от "Доспат не сте сами“ излязоха на протест край сградата на парламента днес. Недоволството на хората започна заради премахване на незаконни постройки от страна на община Доспат в различни населени места. Според участниците в протеста това е "наказателна акция спрямо тях от страна на кмета Елин..

публикувано на 11.07.24 в 09:32