Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки турски войници загинаха в сирийски удари в Идлиб, напрежение между Анкара и Москва

Снимка: БТА

Най-малко 33 турски войници загинаха снощи при въздушни удари на армията на сирийския президент Башар Асад срещу позиции на турската армия в сирийската провинция Идлиб.  

Още няколко души са тежко пострадали при нападението.

Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на Башар Асад. "Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни части", каза в комюнике ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун. Според турския военен министър армията на страната е унищожила с авиация и артилерийски огън 5 сирийски хеликоптера, 23 танка, 23 оръдия, по една противовъздушни системи СА-17 и СА-22, както и над 300 сирийски военни.

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че в резултат на турски удари срещу сирийски цели са загинали 16 сирийски военни.

Вследствие на ескалацията на напрежението в Сирия в Анкара се проведе извънредна среща, председателствана от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган. Заседанието в президентския дворец продължи два часа и в него взеха участие военният и външният министър, началникът на Генералния щаб, ръководителят на разузнавателната служба МИТ и други високопоставени официални лица. Крайната националистическа Партия на националистическото действие, която подкрепя управляващата Партия на справедливостта и развитието, и опозиционната Народнорепубликанска партия проведоха извънредни заседания на ръководствата си във връзка с обстановката.

По-рано Русия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Сочи и че е подкрепила с артилерийски огън въоръжените бунтовнически групи в Идлиб, а в руски медии се появиха информации, че са били използвани преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК) срещу сирийски и руски самолети и хеликоптери. Такива кадри бяха публикувани и в социалните мрежи.

При турски удари за 17 дни са били ликвидирани над 1700 сирийски военни, 55 танка, 3 хеликоптера, 18 бронирани машини, 29 гаубици, минохвъргачки, складове за боеприпаси, съобщиха турски медии. Точният брой жертви и поражения на сирийската армия не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

САЩ призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция. "Заставаме зад нашия съюзник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за незабавно спиране на тази отвратителна офанзива на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран", каза в комюнике говорител на Държавния департамент.

От своя страна министерството на отбраната на Русия обяви днес, че турските военни, които са били атакувани в Идлиб, са се намирали сред „терористи“.

„Турски войници, които са били в бойни формации на терористични групировки, са попаднали по огъня на сирийски военни“, съобщи ведомството.

Турция отхвърли руското твърдение. „Искам да подчертая, че при атаката нямаше въоръжени групи около военните ни части“, каза военният министър Хулуси Акар.

Русия изпраща два бойни кораба с крилати ракети „Калибър“ към сирийския бряг, обяви на свой ред руския Черноморски флот на фона на засилващото се напрежение с Анкара. Фрегатите „Адмирал Макаров“ и „Адмирал Григорович“ преминаха през Босфора край Истанбул, след като по-рано тръгнаха от Севастопол на полуостров Крим.

Руската бойна авиация не е участвала във въздушния удар в сирийската провинция Идлиб, при който загинаха повече от 30 турски военни, съобщиха от руското министерство на отбраната.

В публикувано на сайта на ведомството официално заявление се посочва, че въздушното нападение е било в отговор на широкомащабно настъпление на терористите срещу позициите на сирийската армия. Освен това турските военни били в редиците на отрядите на международните терористи.

От министерството уточняват, че според данните, подадени от Анкара в руския Център за помирение на враждуващите страни, в район на селището Бехун не е трябвало да има никакви подразделения на турската армия. Веднага след получаването на информацията за пострадали турски военни са били взети мерки за пълното прекратяване на огъня и за осигуряването на безопасното евакуиране на ранените и на телата на убитите.

Междувременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че единственото решение на проблема в Идлиб и в Сирия като цяло е „окончателното и необратимо изгонване на терористите от страната“.

Страните-членки на НАТО осъждат въздушните удари над Идлиб от Русия и сирийския режим. Това заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг след извънредното заседание на Северноатлантическия съвет, свикано днес по искане на Турция:

„Съюзниците осъждат продължаващите и дискриминационни въздушни удари на сирийския режим и Русия в Идлиб. Призовавам ги да спрат нападенията, да спазват международното право и да подкрепят усилията на ООН за намиране на мирно решение на конфликта. Трябва да има деескалация на тази опасна ситуация. Призоваваме страните незабавно да се върнат към споразумението от 2018 година за прекратяване на огъня, за да се избегне по-нататъшното ужасяващо влошаване на хуманитарната ситуация в региона и да бъде позволен незабавен достъп на хуманитарна помощ за тези, които се намират в капан в Идлиб“.

Столтенберг определи днешната среща като „ясен знак на солидарност с Турция“, която, по думите му, е най-засегнатата страна от конфликта в Сирия, страда най-много от терористични нападения и дава подслон на милиони бежанци. 

Още снощи той осъди въздушните удари на Сирия и Русия в сирийската провинция Идлиб.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел от своя страна призова всички страни в конфликта към сдържаност и предупреди, че напрежението в Идлиб може да ескалира в голям международен конфликт. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Реджеп Ердоган

Ердоган отново се закани на сирийската армия

Турция няма да направи ни най-малка стъпка назад в Идлиб, предупреди днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Меджлиса. Той заплаши, че до края на седмицата Анкара ще изтласка зад турските наблюдателни постове в област Идлиб сирийската..

обновено на 26.02.20 в 16:22

Ердоган потвърди за първи турски жертви в Либия

Двама турски войници са били убити в Либия, те са първите жертви, за които Анкара потвърди, откакто изпрати военни в северноафриканската държава. „Имаме двама мъченици в Либия“, каза днес президентът Реджеп Ердоган без да дава повече подробности...

публикувано на 25.02.20 в 17:58
Реджеп Ердоган

Ердоган: При нова атака срещу турски войници ще ударим сирийската армия навсякъде

При нови атаки срещу турски войници или наблюдателни постове в Идлиб, Анкара може да удари позиции на сирийската армия навсякъде. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч в Анкара. В пред депутатите от своята Партия на..

обновено на 12.02.20 в 17:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински..

публикувано на 16.04.24 в 20:20

Кметовете на кюстендилските села стягат избирателните секции

Кметовете на кюстендилските села трябва да проверят състоянието и да подготвят помещенията, където ще се гласува на 9 юни, наредиха от Общината. Където се налага, ще се направят леки ремонти.  Избирателните секции по селата са над 50, обикновено са в..

публикувано на 16.04.24 в 20:01
Последиците от израелски въздушен удар в град Джабалия в Ивицата Газа, 11 октомври 2023 г.

Израелски танкове отново нахлуха в селища в северната част на Ивицата Газа

Израелски танкове са нахлули отново в Бейт Ханун и Джабалия - селища в северната част на Ивицата Газа, съобщава Ройтерс.  Бейт Ханун бе сред първите мишени на израелската армия миналия октомври. Поради бойните действия и разрушенията много от..

публикувано на 16.04.24 в 19:54

Задържаха мъж, предизвикал ПТП в София и избягал

42-годишен мъж е задържан от полицията в София, след като е избягал от катастрофа.  Установено е, е арестуваният е предизвикал пътно произшествие близо до търговски център в Лозенец, след което е успял да избяга. След кратко преследване и издирване е..

публикувано на 16.04.24 в 19:48

Ремонтират два пътя в община Георги Дамяново

След 60 години ремонтират два пътя в община Георги Дамяново. За пълната им рехабилитация държавата отпуска повече от 8 млн. лв. Пътищата за селата Видлица и Дива Слатина ще бъдат ремонтирани. Министерството на регионалното развитие и благоустройство..

публикувано на 16.04.24 в 19:45
Си Цзинпин

Китай подкрепи мирната конференция за Украйна в Швейцария през юни

Президентът на Китай Си Цзинпин се е съгласил да подкрепи мирната конференция за Украйна, насрочена за юни в Швейцария. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц след разговор със Си в Пекин. "Китай и Германия възнамеряват да координират..

публикувано на 16.04.24 в 19:40
Иван Капитанов

Иван Капитанов е назначен за заместник-министър на земеделието

След като предложи на президента Румен Радев да освободи земеделския министър Кирил Вътев заради несправяне с работата, служебният премиер Димитър Главчев направи рокада и сред заместник министрите в агроведомството - съобщават от Министерския съвет...

публикувано на 16.04.24 в 18:57