Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия е използвала дронове и артилерия срещу летище "Ал Найраб" в Алепо

| обновено на 01.03.20 в 20:08
Сирия, провинция Идлиб
Снимка: БТА Архив

Турската армия е използвала дронове и артилерия, за да изведе от експлоатация военното летище "Ал Найраб" в сирийския град Алепо, съобщи Анадолската агенция.

Летището е било използвано от сирийските войски за нанасяне на въздушни удари по турските войски и мирното население в съседната провинция Идлиб, твърди агенцията.

Според руската агенция ТАСС на турска атака е било подложено и друго военно летище - край Хама, на юг от Идлиб.

Турските медии съобщават за успешни действия на бунтовническите войски в този район. 

Два сирийски бойни самолета Су-24 са били свалени от Турция след като атакували турски самолети.
Според съобщението на военното министерство в Анкара това е станало в рамките на стартираната от Турция военна операция срещу сирийските части "Пролетен щит" след като 34 турски войници бяха убити при въздушен удар от страна на сирийската правителствена армия.

Край град Саракеб продължават ожесточените боеве за контрола над магистралата между Дамаск и Алепо, съобщава телевизия "Ал Маядин". Свалени са били и турски дронове, твърдят източници от Дамаск, цитирани от агенция ТАСС.

"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от Москва за изпълни ангажиментите си, да сложи край на атаките от страна на режима на Асад, а той пък да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да бъде предотвратена радикализация и миграция", обясни министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар.

По-рано Турция проведе военна операция в Северна Сирия под названието "Щитът на Ефрат".

За първи път Анкара заяви, че сегашната операция е насочена срещу подкрепяния от Русия сирийски режим.

Офанзивата е в северозападната провинция Идлиб и до нея се стига, след като от четвъртък до днес над 30 турски войници бяха убити при удари от страна на сирийски правителствени части.

Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар обяви, че от 27 февруари в Идлиб се провежда операция с наименованието "Пролетен щит", но подчерта, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Москва, подкрепяща властите в Дамаск:

"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от нея да изпълни ангажиментите си и да сложи край на атаките от страна на режима на Асад и той да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да се предотврати радикализация и миграция".

Съобщава, се, че турската армия е свалила два бойни самолета на сирийските правителствени сили в провинция Идлиб. Според сирийската агенция САНА пилотите са катапултирали и не са пострадали.

Преди това същата агенция съобщи, че сирийската армия е свалила турски безпилотен самолет край град Саракиб в района на Идлиб. Информацията не беше потвърдена от турски източници.

Според сирийската обсерватория за човешки права 26 сирийски войници са били убити при удари с турски безпилотни самолети.

Днес изтече крайният срок, даден от турския президент Реджеп Ердоган на Дамаск да се изтегли зад турските наблюдателни пунктове, създадени след сделката между Анкара и Москва през 2018-а в Сочи.

Ердоган поиска Русия да не се меси в Идлиб, за да се изправи Турция "лице в лице" с режима в Сирия.

Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с Ердоган в четвъртък или петък следващата седмица.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29