Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Андай: Ердоган иска подкрепа от Западна Европа, за да бъде притиснат Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, че мигрантският натиск от Турция няма да бъде към България е частичен успех за Бойко Борисов, въпреки че се беше подготвил за нещо по-голямо. Ако някой си мисли, че от България ще спасява света, това не е нашият мач. Нито сме орисани за такава голяма мисия, нито ние по силите. Срещата с Ердоган е важна за нашия двор, а за света е по-важно какво са си говорили по телефона Ердоган и Путин и предстоящата в четвъртък среща в Москва“. Това каза пред БНР Илхан Андай от 24rodopi.com по повод срещата на българския премиер с турския президент в Анкара.

Според него Ердоган не иска само пари, той се стреми към нещо повече:

Той иска подкрепа от Западна Европа, за да бъде притиснат Путин... Ердоган е кандидат за член на ЕС, затова той ще продължава да демонстрира готовност за решаване на спора за Идлиб чрез диалог с Путин, но в същото време ще разчита Брюксел да притисне руския лидер“.

В предаването „12+4“ Андай заяви, че Ердоган вече се чувства сам в Сирия:

„Вижда, че Путин го е изпреварил с ходовете си. Неговото комплексно поведение е – от Идлиб започва нещо да се стоварва върху него, затова не може да е сам, има нужда от съюзниците си в НАТО, но за съжаление играе и с бежанците, те са му силен коз от доста време“.

По думите на Илхан Андай това, което се случва на границата между Гърция и Турция, няма да се развие до хуманитарна криза:

„Ердоган ще предизвиква бежански вълни, но няма да си позволи онова мигрантско цунами, което да е унищожително“.

Андай подчерта, че очаква разумът да надделее у Ердоган, „защото той е наясно, че е жизненоважно да избута мандата си като президент, а и да спечели следващия президентски мандат“:

Ще продължаваме да живеем в земетръсна зона, докато Ердоган е жив и здрав и е начело на Турция“.

Интервюто с Илхан Андай можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.  Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японските им колеги Йоко Камикава и Минору Кихара. Двете страни определиха Китай като..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08