Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виена и Берлин: Бежанската вълна от 2015 година не бива да се повтаря

Себастиан Курц и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанците, които се трупат на гръцко-турската граница, не са добре дошли в ЕС. Това послание отправиха днес Германия и Австрия. Двете страни са категорични, че бежанската вълна от 2015 година не бива да се повтаря.

„Няма смисъл да идвате“ - с тези думи се обърна австрийският вътрешен министър Карл Нехамер към струпалите се на гръцко-турската граница хора.

Канцлерът Себастиан Курц заяви след извънредно правителствено заседание, че турският президент Ердоган използва бежанците като заложници в отношенията му с Европейския съюз:

„Няма миграционен натиск на българската граница. Пределно ясно е, че миграционният поток не е случайност, а преднамерено организиран. Турският президент Ердоган организира съзнателно тази акция“.

„Това е провокация“, смята Курц, и допълни, че хората на гръцко-турската граница не са дошли от Идлиб.

Същевременно Австрия ще отдели три милиона евро от фонда за защита при бедствия, за да подпомогне жителите на сирийската провинция Идлиб. Това обяви канцлерът Себастиян Курц, като една от мерките на правителството за разрешаване на хуманитарната криза.

„Пътят към ЕС за бежанците, които се стичат към границата, е затворен“, заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

„При всичкото разбиране и готовност за преговори, според мен е неприемливо да решаваме проблема на гърба на бежанците, защото те са подтиквани да потеглят към границата и там се озовават в безизходица“, заяви Меркел след разговор с турския президент Ердоган.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54