Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли предложението на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия

| обновено на 04.03.20 в 11:26
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия, наложени от Европейския съюз. "За" гласуваха 82-ма народни представители, "против" бяха 60, 51 се въздържаха. 

Основният мотив на социалистите е, че досегашната политика на санкции е доказала своята неефективност.  

От парламентарната трибуна депутатът от левицата Александър Симов заяви:

“Политиката по санкции се провали, виждаме, че тя не работи, те не е ефективна, тя не върши постигнатите си цели и е крайно време да бъде махната от дневния ред на ЕС. Една политика, която ще проведем и ако приемем днес тук в парламента ще бъде в съзвучие със 73% от българските граждани. Според мен това е правилната политика, която българите биха одобрили“.

Джема Грозданова от ГЕРБ е категорична, че управляващата партия не подкрепя предложението на социалистите:

“Отношенията между България и Русия са взаимни и не са базирани само на ограничителните мерки на ЕС по повод кризата в Украйна. Това стана ясно и вчера, когато с голямата подкрепа на ЕК беше взето решение за намаляване на цената на газа за България с 40%, което всъщност е в полза на нашата икономика и това няма как да бъде отречено. От групата на ГЕРБ няма да подкрепим този проект за решение“.

Депутатите ще определят и процедурни правила за условията и реда за предлагане на омбудсман и процедурата за избор от народното събрание.

След като Мая Манолова подаде оставка като омбудсман на четвъртата година от мандата си, за да се кандидатира за кмет на София, заместникът ѝ Диана Ковачева стана обществен защитник.

Мандатът ѝ изтича на 20 октомври. Ще бъдат разгледани на първо четене и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на инфлацията във Великобритания

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията.  Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение до 2,3%.  Последните данни, макар и да са нед целта, са значително..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Изгасен е големият пожар край Атина

Големият пожар до гръцката столица Атина е изгасен. Сега вниманието на властите се насочва към планината Славянка на границата с България. Депутати от Серес настояват незабавно да се изпратят самолети да гасят там. Един човешки живот, над 100 напълно изгорени къщи и над 100 000 декара унищожена гора. Това са данните, които използва опозицията в..

публикувано на 14.08.24 в 10:30
Йордан Иванов на трибуната на НС.

ПП-ДБ призоваха за изолация на "Възраждане" и отказ от колаборация с тях

С декларация от парламентарната трибуна от ПП-ДБ призоваха за изолация на партия "Възраждане" и отказ от колаборация с нея. "Политиките на партия "Възраждане" са стратегическо отстъпление от националните цели, които страната следва от 27 години насам за интеграция в европейската цивилизация“, заяви Йордан Иванов от ПП-ДБ. Сред..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Европрокуратурата в "Булгартрансгаз" – заради разширението на газохранилището в Чирен

Проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера, е свързана с проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Това каза в министерството на енергетиката изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки. Европрокуратурата разследва "Булгартрансгаз" От своя страна ресорният министър Владимир Малинов..

публикувано на 14.08.24 в 10:07
Общината в Бобошево

Община Бобошево набира доброволци заради зачестилите пожари

Малката община Бобошево, където в рамките на три дни станаха два големи пожара, обяви кампания за набиране на членове за допълване състава на доброволното формирование към кметството.  Идеята е за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. При..

публикувано на 14.08.24 в 09:44
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Министър Малинов да обясни какво се случва с газохранилището в Чирен

"Министър Владимир Малинов има достатъчно опит в българската енергетика. Затова поискахме изслушване – да обясни, като най-добре запознат, какво точно е договаряно. В предишната сага с "Боташ" отново чакахме той да обясни. "Булгартрансгаз" е част от това споразумение. То е тристранно – "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Боташ" договарят въпросните..

публикувано на 14.08.24 в 09:40