Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Божков напуска ареста срещу гаранция от 1 млн. лева

| обновено на 04.03.20 в 20:49
Антон Божков
Снимка: БГНЕС

Синът на бизнесмена Васил Божков - Антон, напуска ареста срещу парична гаранция от 1 милион лева. Това решение взе днес Специализираният наказателен съд.

Антон Божков няма обвинения за участие в престъпната група, ръководена от баща му, а само за транспортиране на пари, придобити по престъпен начин, каза по-рано днес прокурорът по делото.

От държавното обвинение твърдят, че Антон Божков е предполагал за незаконния произход на парите. 

Според адвокат Даниела Доковска доказателства за това няма, а единствената причина за обвиненията към Антон Божков е, че е син на баща си. 

Според съда няма опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, докато е на свобода и няма основание за задържането му под стража. 

Решението не е окончателно, което означава, че следваща съдебна инстанция може да го ревизира, какъвто бе случая с жената на Васил Божков Елена Динева

Следващото съдебно заседание по случая "Антон Божков" ще се след седмица, а дотогава той остава на свобода.

Наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов заяви по-рано днес: „Схемата е чрез трансформирането на имущество, за което ние считаме, че обвиняемият е знаел, че е придобито по престъпен начин. Трансформирането не означава само купуване. Това може да стане и с транзакции. Не очаквайте в момента конкретика. Най-малко съдът не се е произнесъл. Освен това разследването е в изключително начален стадий. То е образувано от не повече от десет дни“. 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е присъединила към престъпната група на намиращия се в ОАЕ Васил Божков още един човек. Това е бившата му секретарка му Йоана Чолакова, която допреди 2 години е изпълнявала тези функции, а в момента има ангажимент към ФК Левски.

Тя обясни, че ангажиментите ѝ към Божков се свеждали само да носи кафе и документи за подпис и че не е била част от бизнеса му, съдът прецени, че на този ранен етап от разследването трябва да ѝ наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, като изцяло се позова на показанията, дадени от бившите бизнес партньори на Васил Божков - братята Боян и Цветомир Найденови.

Именно те са в основата на прокурорските обвинения срещу престъпната група на Божков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Васил Божков

Още две обвинения срещу Васил Божков, общо са 11

Прокуратурата съобщи днес, че към обвиненията на бизнесмена Васил Божков, който е задържан в Обединените арабски емирства, са добавени още две. „За търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по..

обновено на 13.02.20 в 19:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57