Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Общо 32 423 мигранти, идващи от Турция, са били спрени на гръцката граница, а 231 от тях са били арестувани, твърдят властите в Атина. Тази информация идва след последното преброяване на опитите за нелегално преминаване на гръцката граница близо до река Марица от Турция, пише гръцката преса.

Според информацията от 6.00 ч. на 4 март до 18.00 ч. същия ден 11 души са били арестувани близо до реката, повечето от които са били регистрирани като афганистански граждани. Общо 4 600 души са опитали да преминат границата нелегално през този период.

В същия ден властите в Гърция се сблъскаха няколко пъти с мигрантите, като бяха принудени да използват и сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат тълпа от бежанци, опитващи се да пробият през блокираната граница.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Союлу заяви пред CNN Turk, че властите се готвят да се обърнат към Европейския съд заради гръцките действия срещу мигрантите.

Атина трябва да уважава и да се съобразява с международното право на фона на мигрантската криза по нейните граници, заяви Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, предава Euronews.

Той добави, че е уверен, че Атина може да „се справи със ситуацията в съответствие със закона“, дори в тези „необикновени обстоятелства“.

Схинас допълни, че Европа не може да си позволи отново да допусне грешки в предоставянето на убежища и граничния контрол, като препратка към мигрантската криза от 2015 г.

Водеща тема за италианските издания са новите мерки, взети вчера от италианското правителство с цел ограничаване на разпространението на заразата с новия коронавирус в Италия. Две от мерките намериха най-силен отзвук, защото засягат почти всеки италианец - учебните заведения и футболът, отбелязват водещите италиански издания "Кориере дела сера", "Република" и "Стампа".

От днес до 15 март училищата и университетите в Италия остават затворени, обяви вчера премиерът Джузепе Конте заедно с министърката на образованието Лучия Ацолина. 

Съгласно разпоредбите на властите футболните мачове ще се играят при закрити врата. Тези мерки ще бъдат в сила за един месец. Други спортни прояви също ще се провеждат при закрити врата.
   
Вестник "Кориере дела сера" съобщава, че специализираната научна комисия, създадена по искане на Конте във връзка с коронавируса, е изпратила на министерството на здравеопазването и нови инструкции за избягване на разпространение на заразата. Една от тях е поздравите да са отдалеко, без целувки, прегръдки, потупвания и ръкостискания.

Архитектурното биенале във Венеция пък ще започне вместо през май през август и ще продължи до ноември.

Вестник "Стампа" пише, че засега загубите за туризма в страната се оценяват на 7,4 милиарда евро, защото се прогнозира, че в идните три месеца ще има около 32 милиона клиенти по-малко на местата за нощувка и настаняване в Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 хил. лв. глоба за дървопреработвателно предприятие във В. Търново, обгазило града

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново глоби с 20 хиляди лева завод за преработка на дървесина за обгазяване на града.  Проблемите с острата, задушлива миризма от преработката на дървесината в "Кроношпан" във Велико Търново са от години и дружеството е в непрекъснато нарушение на комплексното си разрешително, издадено от Министерство..

публикувано на 09.07.24 в 14:23
Снимката е илюстративна, архив.

18 хил. флакона с райски газ са иззети при специализирана операция по Южното Черноморие

18 хиляди флакона с райски газ са иззети при специализирана операция по Южното Черноморие. На 15 души, продаващи балони с газ, са съставени предупредителни протоколи да не продават продукта на непълнолетни лица и в затворени пространства. От бургаската полиция предупреждават, че употребата на райски газ води до дезориентация и мускулни спазми...

публикувано на 09.07.24 в 14:13
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Предсрочните избори наближават с много голяма скорост

"С много висока степен на вероятност може да се каже, че остава вариантът предсрочни избори , който се очерта веднага след провала на първия мандат на ГЕРБ".  Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов, като уточни, че вероятността за избори вече е 75% . Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат..

публикувано на 09.07.24 в 14:13
Дмитрий Песков

Москва следи срещата на върха на НАТО с "най-голямо внимание"

Москва обяви, че следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с "най-голямо внимание", тъй като  "организацията смята Русия за свой враг", предаде Франс прес, Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни: "Алиансът многократно открито е заявявал, че целта му е да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле"...

публикувано на 09.07.24 в 14:05

Доган или Пеевски - разколебани ли са структурите на ДПС в Смолянско?

На последните извънредни парламентарни избори партия ДПС стана първа политическа сила в Смолянска област. От миналата седмица Смолян има и нов областен управител - Румен Пехливанов, който е областен председател на ДПС. До този момент няма публични изявления на представители на местното ръководство. През последните дни единствено през социалните..

публикувано на 09.07.24 в 14:05

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат при никакви условия

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. ПРи това – при никакви условия. Решението на..

публикувано на 09.07.24 в 14:03

ГЕРБ-СДС няма да допуснат строежи на паркинги под училища и детски градини в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет обявиха, че няма да допуснат в София да се строят паркинги под училища и детски градини. Мирослав Боршош обясни, че екипът на кмета Васил Терзиев има намерение това да се случи под две училища - 41-во и 22-ро и една детска градина - 43-та. "Ефектът върху децата ще е много..

публикувано на 09.07.24 в 13:53