Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сойлу: Турция праща спецчасти, за да попречи на 5 000 мигранти да се върнат

| обновено на 05.03.20 в 20:58
Край "Пазаркуле" - 5 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще прати 1000 души от специалните полицейски части по границата си с Гърция, за да попречи на близо 5 000 чужденци, които са преминали на гръцка територия от 1 март насам, да се върнат в страната. Това съобщи в Одрин турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу. По-рано той съобщи, че страната са напуснали 140 000 души, но информацията за броя на мигрантите беше оспорена от гръцка страна, както и от наблюдатели от неправителствени организации.

Трима души са загубили живота си, а 164 са ранени до момента поради действията на гръцките сили за сигурност, категоричен беше турският вътрешен министър. Сутринта той инспектира граничния район с хеликоптер.

Очевидци съобщават, че от Истанбул към границата не се отправят големи групи хора.

Група от няколко души край Одрин разказаха, че не им е позволено да се върнат в Истанбул:

„Полицаите ни забраниха да се връщаме в Истанбул“, каза афганистанец пред БНР.

Сирийци, с които кореспондентът на БНР разговаря край „Пазаркуле“, отричат да са ставали свидетели на такива действия:

„Може да се върнеш, може. Военните и жандармерията не ни казват нищо. Ако искаш - връщай се, ако искаш - можеш да стоиш тук“.

Според очевидци в момента на „Пазаркуле“ се намират около 4-5 000 души, но независими източници не могат да потвърдят или отхвърлят тази информация.

Одрин  - 5 март 2020 г.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел се обяви за създаване на забранена за полети зона над сирийската провинция Идлиб. Според Борел само така може да бъде спряно избиването там на противници на властта в Дамаск.

Гръцките власти съобщиха, че днес опитите за нелегално преминаване на съхопътната граница от Турция са били над два пъти по-малко от вчера. За 12 часа са спрени 1870 души, а вчера - пак за толкова време - 4600.

По данни на ООН 13 хиляди души са блокирани в момента в буферната зона между двете държави. Няма напрежение по българската граница заради бежанския поток, увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и отново заяви, че армията е в готовност да реагира при криза.

Одрин - 5 март 2020 г.

Същевременно мигрантският натиск по гръцко-турската граница създаде транспортни проблеми. Над 5-километрова опашка от тирове се е образувала на граничния пункт „Кипи“-„Ипсала“. Шофьори се оплакаха, че чакат повече от 20 часа.

От турската страна на границата - през Ипсала, няма затруднения при придвижването на леките автомобили, минахме сравнително бързо, свидетелстват специалните пратеници на БНР в района.

Според гръцките медии дългите опашки от камиони са се образували заради това, че турските власти са затворили за няколко часа пункта заради подмяна на системи.

На бензиностанция в Ипсала буквално пред очите ни турската полиция залови микробус пълен с мигранти – 3 жени и около 7-8 деца под 5-годишна възраст.

А в страни стоеше друга група мигранти от Афганистан и Сирия – млади мъже, около 20-годишни, които вече бяха задържани. При опит да се приближим и да разговаряме с тях, турската полиция светкавично дойде и ни изгони.

Иначе в околностите на Ипсала е спокойно, има доста полиция, не се забелязват големи групи мигранти. По всяка вероятност те се намират непосредствено до граничната ограда с Гърция.

Одрин -  5 март 2020 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Петкова: Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за климатична неутралност. Това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на..

публикувано на 27.09.24 в 15:08
Атанас Илков

Двама са задържани при спецоперация срещу купуването на гласове

Полицейска операция срещу купуването на гласове ще тече през цялата предизборна кампания

публикувано на 27.09.24 в 14:25

Руските сили твърдят, че са завладели село Мариновка в Донецка област

Руските сили са завладели още едно населено място в украинската Донецка област. Отбранителното министерство в Москва съобщи, че това е село Мариновка, пише Ройтерс.  Твърденията на двете воюващи страни за подобни развития на фронтовите линии рядко се потвърждават бързо от независими международни източници, но през последните седмици руските..

публикувано на 27.09.24 в 14:10

Жители на свищовски села на протест във Велико Търново заради безводието

Десетки жители на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец и Горна Студена и на горнооряховското село Драганово се събраха на протест пред водоснабдителното дружество във Велико Търново. Някои от селата са в безсрочно бедствено положение заради безводието. Протестиращите обвиняват водния оператор в бездействие за решаване на проблема им.  От..

публикувано на 27.09.24 в 14:07

Има осъден за купуване на гласове за миналите местни избори в Монтанско

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна..

публикувано на 27.09.24 в 13:56
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: С превенция може да се спре превръщането на едно явление в проблем

С превенция може да се предотврати разрастването на едно явление, законовите норми и рестрикции са борба с вече съществуващ проблем . Това каза пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние, потребителите", която коментира в предаването "Хоризонт за вас"  приетите от парламента промени в Закона за здравето, с които се забранява..

публикувано на 27.09.24 в 13:54
В подножието на Асара

Маркиране на туристическите маршрути в област Кърджали

За първи път от 30 години в област Кърджали започна маркиране на туристическите маршрути. Повечето от тях до момента изобщо на са били обозначени. Инициативата е на Туристическия информационен център и на местни доброволци. "Маркировките са направени с видима точка - когато човек застане на едната маркировка, вижда другата. Имаме и GPS..

публикувано на 27.09.24 в 13:50