Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Българският президент Румен Радев изрази силната подкрепа на своята страна за Албания по европейския ѝ път, съобщава в. "Нова Македония".

Все пак Радев, който е на двудневно официално посещение в Албания, заяви, че зачитането на правата на малцинствата е условие за подкрепата, подчертава изданието.

Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди на армията, полицията и Агенцията за сигурност и разузнаване границата със Северна Македония да бъде почти херметически затворена в случай на наплив на мигранти, които се опитват да влязат в Гърция от турска страна, съобщават на първите си страници вестниците "Новости" и "Блиц".

"Данас" допълва, че Сърбия още няма проблем с мигрантската вълна и че, "през цялото време живеем в имагинерен страх". "Ако се стигне до проблем, Сърбия ще се консултира със съседите и с приятелите си наблизо и ще предприеме мерки", казва още Вучич.

Гръцкият печат коментира рязкото увеличаване на случаите на коронавирус в страната. Вчера бяха установени 21 нови заразени, с което общият брой на потвърдените случаи в южната ни съседка достигна до 31.

Вестник "Та неа" цитира експерти, според които вирусът може да засегне 5 - 10 процента от населението в Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диян Стаматов

Диян Стаматов: Вкараха образованието в политическата си надпревара

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 - то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета. "Бих си..

публикувано на 15.09.24 в 14:25

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си. Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале след 02:00 ч. българско време. Гуменият плавателен съд е имал около 50 души на борда и е започнал да..

публикувано на 15.09.24 в 14:04

Шестима души са загинали във Филипините при преминаване на тайфун

Шест души загинаха при преминаването на тайфуна "Бебинка" във Филипините, предаде ДПА. Стихията, която се е насочила към Китай, по-специално към Шанхай, изкорени дървета на архипелага. Над 200 000 души бяха засегнати от нея. Двама души се издирват. 11 души са били ранени в инциденти, причинени от бурята. Четири от общо 6-те жертви са били..

публикувано на 15.09.24 в 13:59

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния вследствие на проливните дъждове, причинени от бурята "Борис“, които продължават да нанасят щети в Централна и Източна Европа. Поне още един човек все още е в неизвестност в северната ни съседка. Пожарникар е загинал по време на спасителна акция при наводнение в Австрия, а един човек се е удавил в Полша. В..

публикувано на 15.09.24 в 13:55

В Белодробната болница в Троян започват безплатни прегледи за туберкулоза

В Белодробната болница в Троян от утре 16 септември започва седмица на безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. Безплатните прегледи ще се извършват всеки работен ден от 8.00 ч. до 16.00 ч., поясни управителят на Белодробната болница д-р Цветомила Дудевска. „Безплатните прегледи включват пълен анализ  на състоянието на дихателната..

публикувано на 15.09.24 в 13:29
Капсулата се приводни в Мексиканския залив.

Предприемачът Джаред Айзъкман се завърна на Земята след космическата разходка

Технологичният предприемач Джаред Айзъкман и неговият екипаж успешно се завърнаха на Земята след петдневна мисия, при която беше осъществена първата комерсиална космическа разходка и екипажът достигна най-голямата височина в Космоса след кацналите на Луната астронавти на НАСА. При навлизането си в земната атмосфера повърхността на апарата..

публикувано на 15.09.24 в 13:14

Модернизират пътна инфраструктура в община Добричка по проекти за над 3 млн. лева

Улична и пътна инфраструктура ще бъде ремонтирана с европейски средства в община Добричка. Проектите са по Програмата за развитие на селските райони и са на стойност от над 3 милиона лева. Осигуреното финансиране ще се използва за ремонт на улици и тротоари в селата Божурово, Царевец и Опанец, община Добричка. Улиците в трите села са..

публикувано на 15.09.24 в 12:54