Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творбите на най-добрите карикатуристки от цял свят гостуват в Габрово

Снимка: Дом на хумора и сатирата, https://www.humorhouse.bg/

От днес до 17 май в Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово е премиерата на изложбата на първия света карикатурен конкурс, в който могат да участват само жени. Победителките ще станат ясни в неделя.

„Изложбата е много интересна, с изключително много теми, застъпени в нея и всички те са представени от жени-карикатуристи“, каза пред БНР Маргарита Доровска, която е директор на музея. Тя разкри детайли за експозицията и покани жителите и гостите на Габрово -  столицата на хумора, да я посетят:

„Става дума за една съвсем нова инициатива  - международна наградаза  жена- карикатурист. Тя се организира от Юнайтед Скечес (https://www.unitedsketches.org ) - това е организация, която се занимава със защита на свободата на изразяването и с темата за карикатуристите в изгнание. Тя е базирана в Нормандия, Франция и в конкурса участват повече от 1000 карикатури на 260 карикатуристки от 57 страни. От тези над 1 000 творби са избрани 100 от едно много впечатляващо жури, което отново е изцяло съставено от жени -  както жени-карикатуристки, така и водещи журналистки, дами, които работят в организации, които се занимават със свободата на словото…. Много,много сериозно жури, което съставлява чудесен микс между художнички и журналистки и дами, които занимават с темата за правата на човека“.

Изложбата е пътуваща, обясни Маргарита Доровска: „Днес се открива при нас, по-късно през годината ще бъде представена в Музея на труда в Швеция – тоест изложбата може да се види на различни места по света“.

Като отбеляза, че по-малко от 5 на сто от художниците, които творят в сферата на политическата карикатура по света са представителки на нежния пол, Доровска посочи, че темите, разработени в карикатурите, които могат да бъдат видяни в изложбата „са преди всичко свързани със стереотипите на културата, в която живеем  и която продължава да бъде доминантно създавана от мъже, с границите, които ние сами си поставяме….Но в никакъв случай изложбата не е за битката между мъжете и жените, а именно за това как заедно можем да създадем един много по-равен и достоен начин на живот“.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата, Габрово

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната, посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка. „Казва се, че България не покрива инфлационния критерии, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време. Защото..

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани. Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев, "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата най-накрая влезе в политическия дневен ред.  Служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на..

публикувано на 21.05.24 в 14:04

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите.  В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случаи създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44