Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалите "Челисимо" и "Концерт за надежда" си подават ръка в полза на младите таланти

| обновено на 06.03.20 в 15:22

За първи път в България се провежда международен фестивал, наречен "Челисимо", посветен изцяло на виолончелото. Негов инициатор е младият, но вече утвърден български изпълнител и педагог Атанас Кръстев. Според него е време за силната българска виолончелова школа да започне да се чува повече не само на балканите, но и в европейски мащаб.


От 2 до 6 март в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" се провеждат майсторски класове със свободен достъп, а преподавателите ще изнесат концерт на 4 март от 18 часа като солисти на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Георги Патриков - това са професорите Денис Северин от Женевската консерватория и Разван Сума от Букурещката консерватория, редом с тях и Атанас Кръстев. Интерес към майсторските класове са заявили повече от 30 млади виолончелисти, голяма част от тях - от чужбина.

Вторият концерт - на 6 март от 18 часа, отново в концертната зала на Музикалната академия, ще бъде с участието на студентите в майсторските класове, които ще се преставят като солисти, в малки и по-големи виолончелови ансамбли. Това събитие ще бъде част и от благотворителната инициатива "Концерт за надежда",  която има за цел да събира средства в полза на млади музикални таланти от Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Нейният идеен двигател - младият пианист и преподавател Сава Вутов, отдавна замисля да направи програма с няколко виолончелисти. След успешното участие в "Концерт за надежда" на Атанас Кръстев в дуо с пианистката Виктория Василенко през декември 2019 г. и организирането на фестивала "Челисимо", изкристализира и идеята финалният концерт на майсторските класове да стане част и от "Концерт за надежда".

Интересни подробности за новия фестивал "Челисимо" и за обединяването на творческите енергии двамата млади преподаватели Атанас Кръстев и Сава Вутов разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59