Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайнствата на траките в новата книга на проф. Валерия Фол

Книгата е както за историци, така и за изкушения читател непрофесионалист

Проф. Валерия Фол
Снимка: БНР

Историята на едно общество не е само войни и бит, а и натрупване на знания. Дори да изчезне един народ, да слезе от историческата сцена, той предава своето знание на следващите. Траките са част от образуването на българския народ. Това каза в предаването „Нощен хоризонт“ историкът и траколог проф. Валерия Фол. Нейната нова книга „Тайни общества на траките“ описва по приказен начин структурата и ритуалите на неформалните общности на древните ни предци.

„Знанието на траките е натрупвано с хилядолетия. Говорим за един народ, чието формирано е започнало някъде на границата на четвъртото и третото хилядолетие. Живее по тези земи, натрупва знания, предава ги от поколение на поколение и така е до образуването на българската държава. Но част от знанията остават.“

Структурата на тракийското общество е структура на аристократично общество, управлявано от династически род и аристократическа върхушка и поданици общинници, поясни проф. Фол.

Почти няма робство, освен някой и друг домашен роб, за разлика например от полисното общество. Това са обществата, които имат монархическо управление, а не олигархично – говорим за тракийското общество. Аристократическата върхушка не управлява, залагайки на етническо самосъзнание. Това самосъзнание, което ние днес имаме – аз съм българин, аз съм грък, аз съм французин, в древността го няма, особено в аристократическите общества.“

Владетелите в тракийското общество по рождение са призвани да общуват с божествата и да изпълняват най-важните обреди е тяхно задължение, привилегия, посочи историкът.

Проф. Валерия Фол с книгата „Тайни общества на траките“

За траките е характерно, че държавното управление не е строго централизирано и има права, делегирани на останалата аристокрация и на завладените племена.  

Защо червеният цвят е бил характерен за всички тайнства? Този цвят се съхранява като царския цвят и преминава и в Средновековието, разказа проф. Валерия Фол.

„Асоциацията е с родилната кръв на великата богиня-майка. В царската доктрина владетелят е син на великата богиня-майка и на слънцето с двоен образ – космическото светило и неговото отражение на земята: свещения огън. Тази идея за свещеността на владетеля и на неговото тяло, тя е много древна, не е само тракийска, тя присъства навсякъде, особено в средиземноморския свят. Тя е още от неолита.“

Книгата на Валерия Фол е с впечатляващ илюстративен материал. Проф. Фол призна, че не е замисляла написването на книгата, но е била провокирана след лекция в Кърджали от въпроса защо не опише онова, за което говори. 

„Писането на тази книга беше трудно, защото исках без на сантиметър да се отдалечавам от академизма, да напиша книга, която да се чете с удоволствие. Това беше най-трудното нещо за мен, това да направя: да се чете книгата както от хора историци, така и от хора, които нямат представа от история.“

Проф. Валерия Фол в студиото на „Хоризонт“

Последните археологически изследвания са придали на книгата плътност и са разширили основата за написването й – тя се опира не само върху писмени извори, отбеляза проф. Валерия Фол.

„Тайни общества на траките“ е посветена на тези общества, които са спазвали определен режим на живот, на хранене, на обличане – не непрекъснато, а в определени периоди от годината или от живота си. Усвоявали са определени знания. Специално внимание е обърнато на музиката, защото в много от подмогилните сакрални градежи, които по инерция се наричат гробници, се оказа, че има изключителна акустика.“

Валерия Фол е професор по стара история и тракология, доктор на историческите науки с хабилитация по теория и история на културата на древността и има докторска степен по изкуствознание. Автор е на 11 монографии и над 250 статии и студии на различни езици. Изследователското поле на Валерия Фол включва антична история, култура и религия на Европейския югоизток (Гърция и Тракия) и Средиземноморието, тракология, приемственост между Античността и следващите исторически епохи в Европейския югоизток.

Работи в Центъра по тракология "Проф. Александър Фол" към Българска академия на науките и преподава история на българските земи в древността, тракология, история на Елада и културно-историческо наследство на траките в бакалавърските и магистърските програми в Университета по библиотекознание и информационни технологии в София.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Националната астрономическа обсерватория

Доц. Никола Петров от Рожен: Не можем да обърнем хода на климатичните промени, но можем да се предпазим от бедствия

Високите температури през това лято дори в планинската Смолянска област бяха непоносими за родопчани, които са свикнали на прохлада.  В най-горещите дни живакът стигна до 38 градуса, но след първия дъжд температурите в курорта Пампорово и високите части паднаха до 12-15 градуса. Има места, където средните температури се повишават, но и..

публикувано на 07.08.24 в 12:04
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50