Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки души блокираха пътя Бургас - Созопол

| обновено на 07.03.20 в 15:07

Жители на созополските села Росен и Присад блокираха частично пътя Бургас-Созопол на мястото на катастрофата, при която преди седмица автобус прегази двама души. 

Причината за протеста е решението на Бургаския окръжен съд, с което шофьорът на автобуса Камен Филипов беше пуснат под домашен арест

Днес недоволните хора настояха за справедлив процес и ефективна присъда за Филипов.

Напрежение нямаше, а автомобилите бяха пренасочвани по алтернативни маршрути. Периодично колоната беше пропускана. 

Катастрофата, при която загинаха 22-годишният Тодор Тодоров и кметът на созополското село Присад Ванча Байлова стана на 28 февруари през нощта на един километър след изхода на Бургас в посока Созопол. Автобусът прегази момчето и жената, докато двамата оглеждаха щетите по колите си след лека катастрофа на пътя.


„Човекът, извършил, нали, катастрофата и отнел двата човешки живота е с двойно гражданство. И ние се притесняваме да не се укрие в Турция. Протестът ни е за това, че без да е минало дело го пускат под домашен арест при положение, че има две жертви“, обясни Живко Чолаков от село Присад.

Смекчаващи вината обстоятелства за шофьора Камен Филипов посочва неговият адвокат Веселина Василева: „Лошото време - валяло е дъжд. Той е направил всичко възможно да задейства, включително и аварийната спирачка, но при хлъзгав път просто това не му е помогнало“.

„Няма да се роди втори път такъв човек като нея. тя беше много инициативен и предприемчив човек. Всичко положително беше в нейната душа. Бореше за благото на селото“, казаха близки на Ванча Байлова.

„За мен всичко е несправедливо в момента. Имало е възможност шофьорът да намали. Не че другите не са имали вина“, каза една от присъстващите на протеста, за който бургаската полиция съобщи, че няма издадено разрешение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Съдът определи домашен арест за шофьора от катастрофата на пътя Бургас-Созопол

Окръжния съд в Бургас определи домашен арест за 34-годишния шофьор на автобус Камен Филипов. При тежък инцидент в събота вечер на пътя Бургас-Созопол след пътно произшествие между две коли той удари и на място загинаха 46-годишната Ванча Байлова, кмет на..

публикувано на 02.03.20 в 15:44
снимката е илюстративна

Кметският наместник на с. Присад Ванча Байлова е една от жертвите от катастрофата снощи (ОБНОВЕНА)

Кметският наместник на с. Присад Ванча Байлова е починалата снощи 46-годишна бургазлийка при пътен инцидент. Това съобщава Община Созопол във фейсбук страницата си.  "С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че внезапно ни напусна Ванча Байлова. Беше..

обновено на 29.02.20 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър..

публикувано на 14.07.24 в 19:03