Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни прожекции на „Светецът Светкавица“

Две допълнителни прожекции на документалния филм „Светецът Светкавица“, посветен на живота и чудесата на Свети Ефрем Нови, има днес в Дома на киното в столицата.

Автор и режисьор на лентата, въздействаща със своя силен духовен заряд, е телевизионният журналист Ангел Бончев, който от години популяризира неизвестни и необикновени светии в България.

Филмът, посветен на ангелския живот на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови въздейства не само върху ревностните християни, но докосва чувствата и на хората, потънали в безбожие и маловерие.

Предишна прожекция завърши на „Светецът Светкавица“ завърши с насълзени от възхищение очи и бурни аплодисменти за автора на лентата, събрал историите на хората, получили изцеление. Зрителите напускат киносалона дълбоко развълнувани от житието на чудотвореца.

Журналистът Ангел Бончев започва работата по филма преди шест години, още в момента, в който стъпва в манастира „Благовещение на пресвета Богородица“ в гръцкия град Неа Макри, където почиват мощите на свети Ефрем.

Част от възловите моменти във филма се озвучават от актрисата Емилия Радева, която се превъплъщава в образа на майка Макария, игуменка на манастира, обитаван от светеца през XIX и XV век. След като открива мощите му, той започва да се явява пред нея наяве и в съня ѝ.

Във филма говорят двама гръцки митрополити, както и лекуващият лекар на майка Макария, която за първи път разказва за три факта, случили се след смъртта на старицата през 1999 година, за които медицината не може да даде научни обяснения.

В наши дни светецът се разкрива и помага дори на хора, които не са знаели за него. Според Ангел Бончев Свети Ефрем, наричан от гръцкия народ Светецът Светкавица, сам избира пред кого да се яви:

През месеца са планирани прожекции и в други градове: На 24 март в Шумен в Народното читалище „Добри Войников“ и 25 март във Варна - Фестивален комплекс.

Ангел Бончев е автор и на други документални филми. Сред тях са заглавията Светият град Асеновград, както и Светителят хирург, посветен на свети Лука Кримски. Има издадени няколко книги за деца и възрастни на православна тематика.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34