Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителни прожекции на „Светецът Светкавица“

Две допълнителни прожекции на документалния филм „Светецът Светкавица“, посветен на живота и чудесата на Свети Ефрем Нови, има днес в Дома на киното в столицата.

Автор и режисьор на лентата, въздействаща със своя силен духовен заряд, е телевизионният журналист Ангел Бончев, който от години популяризира неизвестни и необикновени светии в България.

Филмът, посветен на ангелския живот на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови въздейства не само върху ревностните християни, но докосва чувствата и на хората, потънали в безбожие и маловерие.

Предишна прожекция завърши на „Светецът Светкавица“ завърши с насълзени от възхищение очи и бурни аплодисменти за автора на лентата, събрал историите на хората, получили изцеление. Зрителите напускат киносалона дълбоко развълнувани от житието на чудотвореца.

Журналистът Ангел Бончев започва работата по филма преди шест години, още в момента, в който стъпва в манастира „Благовещение на пресвета Богородица“ в гръцкия град Неа Макри, където почиват мощите на свети Ефрем.

Част от възловите моменти във филма се озвучават от актрисата Емилия Радева, която се превъплъщава в образа на майка Макария, игуменка на манастира, обитаван от светеца през XIX и XV век. След като открива мощите му, той започва да се явява пред нея наяве и в съня ѝ.

Във филма говорят двама гръцки митрополити, както и лекуващият лекар на майка Макария, която за първи път разказва за три факта, случили се след смъртта на старицата през 1999 година, за които медицината не може да даде научни обяснения.

В наши дни светецът се разкрива и помага дори на хора, които не са знаели за него. Според Ангел Бончев Свети Ефрем, наричан от гръцкия народ Светецът Светкавица, сам избира пред кого да се яви:

През месеца са планирани прожекции и в други градове: На 24 март в Шумен в Народното читалище „Добри Войников“ и 25 март във Варна - Фестивален комплекс.

Ангел Бончев е автор и на други документални филми. Сред тях са заглавията Светият град Асеновград, както и Светителят хирург, посветен на свети Лука Кримски. Има издадени няколко книги за деца и възрастни на православна тематика.

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от основния актьорски състав в

"Шогун" в очакване на триумф на наградите "Еми"

Новата телевизионна адаптация на романа "Шогун" на писателя Джеймс Клавел се очаква да триумфира на американските награди "Еми" - телевизионният еквивалент на "Оскарите". Церемонията ще се състои в Лос Анджелис тази нощ българско време. Наградите "Еми" ще бъдат връчени за 76-и път и се очаква за първи път носителят на най-престижната..

публикувано на 15.09.24 в 08:54

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44