Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вени Марковски: Редакторите на Уикипедия са общност от доброволци

Вени Марковски
Снимка: Ани Петрова

Новият коронавирус вече е в Уикипедия с подробни препратки и детайли относно природата на заразата и нейното развитие. 

Как се създава, натрупва и редактира информацията в най-голямата световна енциклопедия? Как свободно достъпното познание онлайн е защитено от недобросъвестни действия и какъв е механизмът за справяне с войната от интерпретации по дадена тема?

"Уикипедия е по-скоро енциклопедия. Целта на Уикипедия при създаването й е да стане най-голямата енциклопедия и тя всъщност се превърна точно в това", каза в предаването "Хоризонт до обед" Вени Марковски, съосновател на първото в Бъйлгария Интернет общество у нас и един от хилядите автори и редактори в Уикипедия.

В Уикипедия може да пише всеки, няма редакторски екип на щат, напомни Марковски.

"Така че всеки, който знае нещо по дадена тема, може да отиде в Уикипедия и да "сложи" своите знания в Уикипедия, за да бъдат те споделяни, четени. Милиарди хора по света четат Уикипедия, тъй като там намират информация за нещо, което ги интересува", допълни Марковски.

За Уикипедия пишат доброволци. Вени Марковски редактира българската, английската, руската и македонската версия на Уикипедия.

"Тъй като по много теми, които съм се занимавал професионално или съм събирал информация има статии, които не са достатъчно пълни или са неточни и моите знания допринасят за това статиите да станат по-добри. По същия начин действат всички останали редактори в Уикипедия. С някои от тях се познавам от социалните мрежи или от интернет, с други въобще не сме се виждали, но сме в една общност, която е общност на доброволци. Нито един от нас не получава пари за тази работа и ние използваме свободното си време, за да вкарваме знания и да подреждаме знанията, които вече ги има в Уикипедия, като например търсим източници за тази информация, която се намира в статиите".

"Има редактори с дългогодишен опит, които получават известни привилегии, които се издигат в "йерархията", като администратори например, които имат възможност да заключат статия, за да не бъде тя редактирана", посочи Вени Марковски. 

Има изискване за статиите, които могат да се появят в Уикипедия. Ако някой мисли, че определена информация е важна, може да създаде статия по дадена тема.

"Но след като една статия бъде създадена, други хора, които могат да преценят, че това не е достатъчно значима тема, имат право да я предложат за изтриване. При подобно предложение има обсъждане, публично обсъждане, което е налично в Уикипедия и може да се следи, да се види кой какви позиции е заемал и в него гласуват обикновено хора, които имат все пак някакъв опит с работа с Уикипедия."

Участниците в подобни съвети трябва да са регистрирани потребители от 75 дни и да са направили поне 400 редакции. "Те имат право да гласуват "за" или "против" и всичко това е публично и се вижда", подчерта експертът.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца. Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници,..

публикувано на 26.01.21 в 14:38
Стефан Попов

130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов

Тази година отбелязваме 130 години от рождението на автора на “Българската идея” Стефан Попов , писана на немски в политическа емиграция през 70-те години на ХХ век. Стефан Попов е роден на  24 януари 1906 г.  в София . Баща му – Сава Попов е роден 1874 г. в Севлиево, завършва Априловската гимназия, след това е сред първите..

публикувано на 26.01.21 в 12:03

Туроператори: Въздържайте се от резервации в чужбина

Под въпрос ли са почивките това лято в чужбина? Туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция. Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз . Препоръката..

публикувано на 26.01.21 в 11:11
Петър Ганев

Петър Ганев: Covid-19 обърна траекторията и ни вкара в дълбока рецесия

„ Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти . Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат.“ Този..

публикувано на 26.01.21 в 09:20
Христофор Стоянов

След 35 години стаж в БНР Христофор Стоянов предава знания на студенти

25 януари 1935 година е рожденият ден на Българското национално радио. На тази дата цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. През януари 2021 година програмите „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ отбелязват 50-годишен юбилей. Така че поводите за празнуване в радиото са много. Българското национално..

публикувано на 25.01.21 в 17:01

Д-р Евгени Крайселски: Не подценявайте последиците от коронавируса

Не трябва да се подценяват отложените във времето последици след преболедуване от коронавирус. Не се говори толкова много за последствията след прекарана коронавирусна инфекция, но те съществуват и възстановяването наистина е бавно. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Евгени Крайселски, който има и..

публикувано на 25.01.21 в 11:47
Откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години

Продължава проучването на откритата в Силистра римска пещ на 1500 години . Тя бе намерена при изкопни дейности по проект на Общината за строеж на социални жилища. Комисия от Министерство на културата е разпоредила археолозите да продължат проучването в рамките на сервитута. Пещта е ползвана за изпичане на тухли. Съоръжението е..

публикувано на 25.01.21 в 11:13