Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не са потвърдени нови случаи на Covid-19 у нас (обновена)

Задължителна карантина в Румъния за всички пристигащи от Италия, Китай, Иран и Южна Корея

| обновено на 10.03.20 в 17:19
Изображение на вируса на COVID-19, National Institutes of Health (NIH)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засега са отрицателни резултатите от пробите за Convid-19 заложени за днес, съобщиха към 17 ч. от Националния щаб за коронавируса.

Предстои да се изработят още 56 проби, които се очаква да станат готови по-късно, уточни председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. 

От Стара Загора все още няма информация за заложени и изработени проби.

От Варна и региона са заложени 24 проби, но те все още не са готови.

Осемте проби от тази сутрин са отрицателни. Те бяха от Габровско и Плевенско.

„Около 80% от случаите преминават леко, дори без никаква изявена клинична картина в част от тези 80%. В 20% протича тежко. От общия брой заболели, досега смъртността си остава около 3% - 3,2%. Изключително застрашена е таргетната група над 60 години. В Италия няма починал под 60 години. Най-застрашени са хората между 80 и 90 години. Смъртността там е над 20%“, обобщи известното за болестта ген. Мутафчийски. 

Той допълни, че основно починалите възрастни хора имат придружаващи тежки хронични заболявания.           

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев обяви, че са изследвани 300 контактни лица на четиримата пациенти с установен коронавирус у нас, които са максимално широкия  кръг.

Общият брой регистрирани случаи на коронавирус в света, към 15 часа, е 116 000.

В Гърция има 89 регистрирани болни. В Албания случаите са се увеличили с 4 и вече са 10. В Северна Македония – 7, а в Румъния - 17

От МВнР повишиха индекса на риска за пътуване до Италия на степен 4 - предупреждение за преустановяване на пътуванията на територията на цялата страна, освен при необходимост.  От днес важи и разширяване на ограничителните мерки на територията на цяла Италия, припомнят от ведомството.

Променен е и индексът на Франция. Той вече е ниво 2 – „повишено внимание“. При  пътуване в страната се осведомете подобно за актуалната обстановка

За Испания рискът вече е ниво 3 - предупреждение за въздържане от пътувания в някои области в страната, освен при необходимост. Подробности за всички страни с променен индекс са публикувани на сайта на МВнР 

От МВнР съобщават, че чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина на влизане в Румъния.  Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението. Гореспоменатите мерки и ограничения ще се прилагат и върху морските и речните превози.

Междувременно президентът Румен Радев оцени високо действията на Националния щаб за коронавируса и мерките, приложени до момента за превенция срещу разпространението на коронавируса. Радев подчерта, че за справянето с проблема се изискват общи усилия от страна и на  институциите, и на цялото общество като в същото време  наблегна на това , че не трябва хората да се поддават на паниката.

„Голямата заплаха също така е да не допуснем парализа на икономиката. И аз разчитам, че всички ръководства на фирми и предприятия съответно повишават своите санитарно-хигиенни изисквания, така че да се снижи рискът и да не допуснем прекъсване в производствения процес. Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия – транспортът, туризмът, културата, спортът, и да мислим за възможно по-бързото излизане и привеждане на държавата в едно нормално състояние“, каза президентът в авиобазата „Граф Игнатиево“.

По-рано днес проф. Венцислав Мутафчийски, който е ръководител на щаба и началник на Военномедицинската академия, съобщи, че в Националната лаборатория са изследвани 171 проби, от които 8 ще бъдат повторени: 

"Това е нормалната процедура, 171 проби, от които осем са съмнителни и процедурата е да се повторят. Когато се потвърдят, тогава могат да бъдат обявени дали са отрицателни или положителни. От Плевен и Габрово са . До средата на деня ще бъдат известни резултатите. Всичките 171 човека, които се изследват в националната лаборатория, са били в контакт. Знаете, че това бяха много мащабни издирвателни мерки, проучване за контактите на тези лица. Към днешният ден има още такива....

Днес се предвижда отваряне на втори консултативен кабинет към Инфекциозна клиника, за да може да се поемат всички граждани.

В света, само за последното денонощие, са обявени над 1500 са случая. Италия излиза на второ място след Китай по брой на заразените с Covid-19", обясни проф. Мутафчийски.

Семейството с три деца от казанлъшкото село Зимница, което тази нощ беше прието в Клиниката по инфекциозни болести в болницата в Стара Загора със симптоми на респираторно заболяване са извън критериите за съмнения за Covid-19, съобщи за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор  "Надзор на заразните болести" в РЗИ. Децата са приети в болницата превантивно. Те били в контакт със свои близки от Гърция, каза директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев и уточни:

„Едното от децата е с пневмония, а другото е с бронхиолит“. 165 души, завърнали се от рискови райони, са  наблюдавани от РЗИ -  Стара Загора от началото на месец февруари до момента. 

Отрицателни са резултатите от пробите на тримата пациенти от Разлог, настанени  със съмнения за коронавирус в инфекциозното отделение на благоевградската болница. Това съобщиха  от Националния център по заразни болести. 

Вчера сутринта майка с дете, които са имали контакт с близък от семейството, завърнал се от Италия и млада жена, сервитьорка в Банско бяха настанени в изолирания за целта сектор с типични за вирусна инфекция симптоми. 

След отрицателния резултат лечението им ще продължи по стандартния начин, казаха от болницата и допълниха, че състоянието и на тримата бързо се подобрява.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42