Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуствен интелект разчита ранни признаци на сериозни заболявания

рентген
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свикнали сме финансова подкрепа за иновации да идва от държавата или неправителствени организации, понякога и от фирми, които имат интерес от очаквано на пазара 
изобретение. В Израел подобна роля обаче изпълнява и Борсата за ценни книжа. Нейни експерти определят най-обещаващите от стотици кандидатстващи за субсидии стартъпи и ги подкрепят. Такъв пример са медицинските нововъведения. 

Често след множество изследвания болният остава без ясна диагноза. Тогава на помощ идва изкуственият интелект. 

Д-р Еран Толедо е правнук на големия български историк Соломон Розанис. Пред "Хоризонт" той разказва за свой апарат, усъвършенстващ диагностиката.

"Нашата технология е за ранно откриване на ракови и сърдечни заболявания, с помощта на триизмерни модели за рентгенови снимки и изкуствен интелект при разчитането им. Те помагат на рентгенолога да има по-широк поглед над направеното вече изследване и ако трябва, да промени конкретно направление, дадено от интерниста. Например това може да е изследване на сърцето, а на снимката да се виждат други обезпокояващи признаци, като изменения на тъканта на белия или на черния дроб. На дадения етап това създава само някакъв дискомфорт, който пациентът счита, че са болки в сърцето, но ако не им се обърне внимание навреме, може след 2-3 години да се развият като раково заболяване", обяснява д-р Толедо.

Изкуственият интелект с неговите алгоритми проверява състоянието на всички системи, които са изобразени на снимката.

"Апаратът е преминал клинични изследвания в голяма болница и е на път да получи разрешително за производство. На нас ни стана интересно при колко случая се пропуска възможността за ранно диагностициране, а оттам и за запазване на дравето на човека. Оказа се, че дори в малка болница средно двама души на ден не получават ранно предупреждение за започваща болест. Можете да си представите какъв ще е мащабът на превантивното сигнализиране от нашия апарат", изтъква д-р Еран Толедо.

Има диагнози, които са като смъртна присъда. Лекарите смятат, че повече нищо не може да се направи за спасяване на даден орган или дори на даден човек. Невъзможно е само според съществуващите методи на лечение. Теоретично, ако се променят обстоятелствата, нещата не са безнадеждни. Именно лекарите стават „адвокати“ на болния пред инженери, биотехнолози и специалисти, които се занимават с иновации. Оглавяващият биотехнологическа лаборатория д-р Яел Порат споделя подобен казус:

"Човекът минаваше за „безнадежден случай“. Заради исхемична болест не можеше не само да стъпи на крака си, но болките бяха силни дори когато не се движеше. Беше на морфин. Знаеше че го боли, но само лекарите можеха да ни обяснят механизма на болката. Съвместно с тях стигнахме до извода, че трябва да се увеличи броят на белите кръвни телца в кръвта му. Не беше нужно вливане от донор. За секунди от взетата в лаборатория негова собствена кръв извлякохме червените кръвни телца, а плазмата с белите инжектирахме на болното място. И стана чудо. За 6 минути човекът извървя четвърт километър. А раздвижването на крака е много важно при тази болест, защото само така кръвта циркулира и има шансове кракът да бъде спасен."

Правени са опити с подвижна пътека при физиотерапия, но резултатите не са задоволителни.

"При нас се изисква време, за да се види дали лечението работи. Знаехме, че пациентът получава от нашата инжекция редовно и вече сам може да стигне до близката до дома му бакалия. Когато след половин година му се обадихме да разберем дали е добре, той ни предложи сам да дойде при нас. По три пъти на седмица вече  изминавал по километър пеш със спасения си от ампутиране крак. Тъй като нашата методика се отнася за лечение на "безнадеждни" случаи на исхемична болест, смятаме че до две-три години ще е получила всички разрешителни от Световната здравна организация за внедряване", подчертава д-р Порат.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Всичко помним с асоциации

Знаете ли, че Наполеон е чел със скорост 2000 думи в минута, Максим Горки - 4000 думи в минута, а в началото на XX век хората са чели със скорост 500-700 думи в минута. Нормата за четене на един четвъртокласник в България е 140 думи в минута. Средната скорост на четене сред възрастните в страната ни е 200 думи в минута. Mнемоника..

публикувано на 26.02.21 в 17:56

Вселената Япония

Що е то „икиру чикара“ и какво се крие зад силата на живота за японците? Шинтоизъм, дзен, фолклор, история, изкуство? „Това е онази енергия в нас самите. Ние я носим. Докато живеем, тя е в нас. Понякога не я откриваме. Понякога е затрупана от ежедневни задължения, от отношения – къде приятни, къде неприятни. Тази жизнена сила ние трябва да..

публикувано на 26.02.21 в 17:51

Проверка на МВР: Част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминални прояви

Проверка на МВР е установила, че част от лицата с достъп до склада за съхранение на машините за гласуване са с криминални прояви. Те са били посочени за достъп от фирмата "Сиела Норма".   ЦИК поиска от изпълнителя на обществената поръчка тези хора да бъдат отстранени от работа в склада. Ако фирмата реши, може да ги замени с други хора, за които МВР ще..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Орхан Тахир: Все още чакаме прокуратурата да каже дали ВМРО етнизира извънредното положение

"Все още нямаме отговор от прокуратурата", заяви в "Хоризонт до обед" Орхан Тахир, ромски активист заради това,че миналата година ромски организации подадоха сигнал до прокуратурата срещу ВМРО. Според Тахир пандемията е била етнизирана от представителите на ВМРО. Организациите питаха включително дали дейността на ВМРО е съвместима с..

публикувано на 26.02.21 в 11:36

К. Димитрова: Профилите на „тролове“ трудно могат да бъдат различени, това е цяла индустрия

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика ", коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Камелия Димитрова, председател на Българската асоциация на пиар агенциите във връзка с призива на..

публикувано на 26.02.21 в 09:37

С безплатна храна, ваучери за напитки и екстри за мобилни телефони стимулират ваксинирането в Израел

Израел си постави за цел да отвори икономиката си до 5 април, като дотогава в страната се ваксинират всички подходящи за ваксинация групи в страната. Очаква се до началото на април всички граждани на и над 16 години да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция . Силно са намалели пациентите в Covid отделенията на израелските..

публикувано на 25.02.21 в 10:48
Йоан Запрянов

За кого е проблем сборникът "2020 Отвътре и отвъд"

"Аз се чувствам все пак  отговорен за 17-те автори, работили в продължение на месеци по сборника и после два месеца трябваше да мълчим, докато не дойде една дата, в която разбрахме, че дори и да тръгнем да го издаваме, ние вече влизаме в активна кампания и за активни журналисти, това вече е нещо много проблематично" , каза в "Преди всички" Йоан..

публикувано на 25.02.21 в 10:24