Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград, защитава ръководството си

| обновено на 10.03.20 в 14:44
За да подкрепи колегите си на мирния протест дойде и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.
Снимка: Кети Тренчева

Всеки ден в обедната си почивка работещите в Благоевградския драматичен театър „ Никола Вапцаров“ ще излизат на протестен митинг пред сградата на Мелпомена. На първия мирен протест днес в защита на настоящето ръководство дойде и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Напрежението в театъра беше провокирано от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който възстанови като директор Александър Галперин, уволнен дисциплинарно от министъра на културата през 2018 година.

Екипът на културната институция излезе с писмо в защита на настоящия директор:

„Ние желаем госпожа Маргарита Мачева да продължи да изгражда лицето на театъра такова, каквото е в момента. Заставаме твърдо зад начина, по който театъра е управляван през последната година и половина“, заяви участник в протеста днес.

За да подкрепи колегите си на мирния протест дойде и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев:

„С този акт в момента аз се старая да обърна внимание на институциите, като министъра на културата, за да вземем правилното решение“.

Все още няма отговор на писмото, изпратено от колектива на театъра до министъра на културата, в което настояват да се запази сегашното ръководство, дало „финансова стабилност, спокойна атмосфера и творческо самочувствие“ на театъра, управляван от 7 временни директора през последните 10 години.

„Предвид ситуацията в страната не сме и очаквали… Виждате, че народът е истерясал с други проблеми, което е нормално може би“, каза участникът в протеста.

„Не, не е нормално“, добави Христо Мутафчиев

Засега екипът на театъра не предвижда радикализиране на протеста:

„Единственото, което на този етап можем да направим, е всеки ден в рамките на обедната почивка, ние да заявяваме нашето мнение“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Работещите в Благоевградския театър са в стачна готовност

Работещите в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград обявиха, че застават зад настоящия си  директор Маргарита Мачева и изпратиха писмо до министъра на културата Боил Банов, Съюза на артистите в България, синдикатите и медиите, с искане да..

публикувано на 25.02.20 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер. При първата мъж пострадал в района на Мальовица, е транспортиран до София. Мъжът е бил ранен след падане в планинския район. По искане на смолянската болница хеликоптерът е използван..

публикувано на 24.08.24 в 16:04

Произведената в България пшеницата тази година е малко над 6,7 млн. тона - с 3% повече от миналата

Произведената в България пшеницата тази година, е малко над 6,7 млн. тона. Това е с близо 3 процента повече спрямо миналата година, което се дължи на повишен среден добив от декар, отчитат от Министерството на земеделието след жътвената кампания...

публикувано на 24.08.24 в 16:00

Германската полиция задържа лице, който може би има връзка с нападението с нож в Солинген

Германската полиция заяви, че е задържала човек и че тече разследване дали той има връзка с нападението с нож, при което снощи бяха уби трима души и ранени осем по време на фестивал в град Солинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава..

публикувано на 24.08.24 в 15:31

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите,..

публикувано на 24.08.24 в 15:24
Димитър Главчев

Главчев: Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България

По повод 147-годишнината от Шипченската епопея премиерът Димитър Главчев написа във Фейсбук, че "Славата на опълченците е безсмъртна! Поклон!". "Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на..

публикувано на 24.08.24 в 15:10
Украински военнопленници, разменени с руски, 24 август 2024 г.

Киев и Москва си размениха по 115 военнопленници

В събота Русия и Украйна са си разменили по 115 военнопленници от всяка страна в събота, след като Обединените арабски емирства са действали като посредник, съобщава Ройтерс. Това е първата подобна размяна, откакто Украйна предприе изненадваща..

публикувано на 24.08.24 в 15:07
Атанас Зафиров, БСП

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва..

публикувано на 24.08.24 в 14:45