Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Воденски: Ердоган не получи очакваното от срещите в Брюксел

Петър Воденски
Снимка: БГНЕС

“Ердоган не получи това, което очакваше от срещите в Брюксел вчера. Това каза пред БНР дипломатът Петър Воденски и поясни:

“Той очакваше, че Европейският съюз ще се ангажира повече с положението в Сирия, че ще даде повече пари, въпреки че той ги отказваше, че тези пари ще ги дава директно на турското правителство, а не както досега се даваха тези 3 плюс 3 милиарда от договорката от 2016 г. Както досега се даваха за някакви проекти – за строене на училища и за обучение на децата на сирийските бежанци, а не директно на турското правителство. Той е недоволен от това нещо“.

“Урсула фон дер Лайен заяви след срещата, която продължи 40 минути, че на Ердоган му било казано, че трябва да прекрати натиска по външните граници на ЕС. От своя страна пък турският президент каза, че границите на Европа не са границите на Турция с България и с Гърция, а те са източните граници на Турция. Както виждате, тук има някакво неразбиране. Но в крайна сметка се договориха, че ще създадат една група, ръководена от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността – Джозеп Борел от една страна и от друга от турския външен министър Мевлют Чавушоглу. И тази група ще предложи някакъв ъпдейт, някакво опресняване на споразумението за бежанците между ЕС и Турция от 2016 година“, посочи Воденски в интервю за предаването “12+3“.

“Що се касае до НАТО, Столтенберг беше много сдържан по отношение на искането на Турция НАТО да се ангажира в Сирия и за опазване на границите на Турция. Защото, от една страна, като помислим, турските войски се намират в самата Сирия по причини, които сега няма да обяснявам. Но Турция се намира там и има някакво желание да остане там продължително време, а НАТО все пак има мандат да действа в границите на своите съюзници“, коментира още Воденски.

Интервюто с Петър Воденски можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на национално състезание по дебати

. 20 отбора от ученици и студенти от цялата страна ще премерят сили в надпреварата по дебати Pleven Open`2024.  Финалът е в неделя от 11:30 часа в зала "Катя Попова", където ще има възможност дебатите да бъдат проследени и от  публика. Отборите ще покажат своите умения в това да съставят аргументи по зададена тема, да правят логически връзки..

публикувано на 24.08.24 в 11:24

Жители на бедстващи заради безводието свищовски села блокираха пътя Плевен – Русе

Десетки жители на бедстващите заради безводието свищовски села отново блокираха главния път Плевен – Русе. Хората настояват институциите да решат проблема като се довършат довеждащите водопроводи, да се смени остарялата вътрешна мрежа в населените места и да се търсят нови водоизточници.  За поредна седмица хората от Хаджидимитрово, Горно..

публикувано на 24.08.24 в 11:06

Три нови пожара на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и огънят до Кавала в Северна Гърция. Поради засилване на вятъра и днес остава в сила най-високият риск от пожари. Въпреки усилията на пожарникари, доброволци и военни продължава да е активен пожарът до Кавала. Към действащите 130 огнеборци включиха още 80..

публикувано на 24.08.24 в 10:28
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк с въпроси до ЕК заради тенденциозни проверки в общини, управлявани от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки от ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други институции в общини, управлявани от ДПС, както и в домовете на нейни членове и активисти.  В позицията на Кючюк пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба..

публикувано на 24.08.24 в 10:16

Концерти с кауза - за българска музика, в подкрепа на репродуктивното здраве и българския жестов език

Следващата седмица от Сливен стартира турнето "Концерти с кауза" . В рамките на кампанията ще се проведат концерти в 12 града, които целят да популяризират три каузи - за повече българска музика в национален ефир, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и за популяризиране на българския жестов език чрез изкуството на хората с увреден..

публикувано на 24.08.24 в 10:10

Отменен е фестивалът в Солинген

При атака с нож късно снощи в германския град Солинген загинаха трима души и осем бяха тежко ранени. Трима души са загинали при атака на фестивал в Золинген По първоначални данни мъжът е атакувал с нож безразборно хората около себе си по време на фестивала на град Солинген. Има най-малко трима загинали и осем тежко ранени. Според свидетели..

публикувано на 24.08.24 в 10:03

Стрелбата в Гърция, войната в Украйна и политическата битка в САЩ белязаха седмицата

Точно преди седмица - скандал, сбиване и стрелба в крайбрежен бар и заведение в курортното селце Ханиоти на първия ръкав на Халкидики прикова общественото внимание в Гърция, но и в България.  Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщи - мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент.  До него се стига след..

публикувано на 24.08.24 в 09:56