Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. В. Мутафчийски за мерките за ограничаване на Covid-19

| обновено на 11.03.20 в 12:22
Проф. Венцислав Мутафчийски направи изявление след извънредното заседание на Съвета за сигурност при премиера Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС

Изявление на професор Венцислав Мутафчийски след проведения Съвет за сигурност за препоръчаните мерки за неразпространението на Covid-19 на територията на България:

„Беше представено на всички членове на Съвета, какви са предложенията на Националния оперативен щаб по повод на възникналата ситуация в България, а именно  - открити вече в три области заразени лица с Covid-19. Известни са кои са и какви мерки са предприети в лечебните заведения и конкретно към тези болни.

Тук става въпрос за мерки, които би трябвало да се препоръчат общо на всички административни звена в държавата, в т.ч. за посещенията в училищата, на масови мероприятия, на спортни състезания, пътуване с транспорт и т.н. Аз ще си позволя само в най-кратка форма да ви запозная.

В области без потвърдени случаи на коронавирус.

По отношение на учебните занятия  и занимания в детските заведения - те се провеждат при засилени хигиенно противоепидемични мерки, а именно:

  • трикратна дезинфекция в рамките на работния ден;
  • периодично проветряване на помещенията;
  • осигуряване на възможности за дезинфекция на ръцете, за миене на ръцете;
  • всеки първи учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на лична хигиена, съобразно с всички инструкции на Министерството на здравеопазването и на Световната здравна организация.

Всъщност ние много говорим за тези мерки, но се надяваме и нашите деца в края на краищата да ни научат вкъщи на някои навици, научили ги в училище.

Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика следва да бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар.

Персоналът в учебните заведения трябва да бъде с повишена бдителност по отношение на деца, учители или помощен персонал, които имат прояви на някакъв вид заболяване.

По отношение на провеждане на културни масови прояви на закрито -  да се ограничи до присъствието на 250 човека, като се осигури минимално разстояние един метър между присъстващите. В повечето европейски страни се прилагат такива практики.

  • В кина, театри и други публични места  - присъстващите да бъдат поставени през едно свободно седящо място, да се определи време за дезинфекция на помещенията след всяка прожекция или представление в кината и театрите. Това от само себе си значи, че ще последва разреждане на прожекциите, защото изисква най-малко технологично време за извършването на такава дезинфекция.
  • На други публични места на закрито се осъществява проветряване на помещенията и дезинфекция трикратно на ден, минимум 15 минути. Има разписани правила с отправки към съответни инструкции как се извършва това нещо на практика -  с какви дезинфектанти, по какъв метод.
  • Провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствие на 250 души, като се осигури минимално разстояние един метър между присъстващите или присъстващите да бъдат поставяни през едно свободно седящо място.
  • При международни спортни прояви участници от страни, определени като рискови, да са преминали 14 дневна изолация на територията на Република България. Става въпрос за квалификационни състезания, които са в програмата за квалификация на Олимпиада 2020  - има отбори, които трябва да пристигнат в България и са наистина от рискови дестинации - става въпрос за отбора на Южна Корея, на Иран, на Италия.

Разбира се, оставяме възможност на местните власти, на местните здравни власти, както и на областните управи да взимат някои по-твърди или по-меки решения, но все пак да не избягат от основната философия на препоръчаните мерки.

В области с потвърдени случаи на коронавирус

  • Отменянето на учебни занятия в учебни заведения, както и посещенията в детски градини и ясли, да се прилага в конкретни заведения, съобразени с констатирани случаи на коронавирус и интензитета на разпространение.
  • При констатиране на потвърдени случаи на коронавирус в детско или учебно заведение, да се преустановят учебните занятия и посещения за 14-дневен срок. Както виждате, не се отменят учебните занимания и при открит случай.

Това е примерно хипотезата за София - не се отменят от учебните занимания, но има редица отправки в това:

Ако има ученик, за който е идентифицирано неговото семейство като контактно, такъв ученик не може да посещава учебното заведение. Учител, за който е установено, че е с коронавирус – също.  При това положение практиката в повечето европейски държави е направо да се затваря учебното заведение.

Решаваща роля за прилагането на тези мерки има Министерство на здравеопазването с неговите лостове, с които разполага в лицето на Районните здравни инспекции, на главния санитарен инспектор. Всъщност това са препоръките, които са към МЗ - там могат да подлежат на известна корекция и въобще на корекция, но те стават актуални, само след като е издадена заповед на министъра на здравеопазването Това са препоръчителните мерки.

По тези мерките има много издадени инструкции  - по това как да се дезинфекцира, какъв е периодът на дезинфекция. Вчера зам.-министър Начева докладва, че са осигурени дезинфектанти за училищата и учебните заведения.

Това нещо е в ход и не е нещо екзотично, което се прави. Това е в резултат на всичките наредби, издадени от Министерство на здравеопазването, неговите препоръки. Ние не откриваме топлата вода - става въпрос за задействане на противоепидемичен план, който съществува.

Но тук става въпрос все пак за една по-екстремна ситуация, в която всички европейски лидери отчитат, че няма правилните решения все още, няма правилните препоръки. Всичко е въпрос на търсене, но в Световната здравна организация или в Германия, в Института „Роберт Кох“ се опират на опита от предишните епидемии с коронавирусни инфекции  - през 2002 и 2012 г., разбира се разширени  и обогатени в  светлината на случващите се събития и безпрецедентните мерки, които се взимат в света.

Най-лошите сценарии, които спомена вчера и премиерът - това са сценарии за 60-80 процента от населението на Европа да бъде заразено с коронавируса. Не убито, а заразено. Но тук става въпрос  за това как трябва да предпазим нашите възрастни родители, баби и дядовци, хората ни с хронични заболявания, хората ни, които са на химиотерапия, които са съответно с нисък имунитет и са много уязвими - това са рисковите групи.

За децата

И ако говорим за децата -  говорим в контекста на това, че децата не са застрашената група, ние нямаме притеснение в това отношение, че децата ни ще загинат, обаче те могат да пренесат инфекцията.

Забранява се провеждането на масови мероприятия, бели и зелени училища и екскурзии от учебните заведения.

Други мерки 

  • да не се допускат в детски и учебни заведения деца, ученици, учители и помощен персонал с грипоподобна симптоматика.
  • забранява се посещението на външни деца в домовете за социални услуги, в домове за възрастни хора, деца и други.

Основаната чувствителна и таргетна група, които загиват от Covid-19, това са възрастните хора. Такъв проблем в момента има в Канада, където има заразен цял един старчески дом. Такъв проблем може да имаме и ние, защото знаете, че една от пациентките, била на лечение Габрово и подобрила се от лечението, изписана и контактувала  - била е в едно отделение заедно със сигурно заразена, е настанена обратно в старчески дом.

Затова особено внимание проявяват местните здравни власти и областната управа към този старчески дом.

По отношение на научните прояви 

  • да се отменят конгреси, конференции и други научни прояви.  Това не е екзотична мярка. Това беше една от първите мерки, които самите научни среди в света си самоналожиха без да чакат препоръки от правителства или пък от Световната здравна организация.

Аз ви дадох пример за трима наши лекари, които  бяха на конгрес в Мадрид, след което получихме имейл, че в помещенията, в които са били, техен колега е установен със зараза от коронавирус и че те трябва да спазват карантина, да се изследват и така нататък, което ние направихме.

Има достатъчно интерактивни, дистанционни форми за научни изяви.

По отношение на културните мероприятия, в това число кина и театри

  • Може да се препоръчат същите мерки, които са и в незаразените области, а именно  - до 250 човека участници, дезинфекция между отделните представления, през един ред хора. Разбирате, че с ограничението до 250 човека ще отпаднат доста от мероприятията.

А пък  вече и самата отговорност на хората  - дали ще отидат на тези мероприятия, това е друг въпрос. Ние сме длъжни да ги предупредим, да напомним, че тази зараза се предава от човек на човек.

Разбира се, както Ви казах, имат право областните управи в зависимост от интензитета на огнищата, които са за дадените области, да наложат и по-твърди мерки.

Провеждането на спортните мероприятия се преустановява  - при невъзможност за отлагане или препланиране по изключение спортните прояви се провеждат без публика.

Мащабите са много големи. Например имаше планирани 467 мача от втора лига, трета лига и различни детски срещи. Мащабите наистина са много големи и се получава струпване на големи маси от хора.

Препоръките за ограничаване на придвижвания  - само поради трудови и служебни причини, по-неотложност или здравословни причини.  Това е съвсем нормално, не значи блокиране на градовете, а просто да се избягват ненужните ходения из града

За това апелират всички вербални послания, които се отправят в абсолютно всички европейски държави, а и не само европейски. Всъщност не трябва да спира производството, не трябва да спира икономиката, не трябва да спира работата на администрацията, но трябва да се спрат излишните ходения наляво и надясно. Това е препоръка, която по-скоро е вербална, отколкото с императивен характер“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06