Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Мария Пеева

"Пазете всеки над 60 години - първата починала от коронавирус е с много болести", пише в заглавие на първата си страница "24 часа". Всекидневникът посочва, че първата починала от новия коронавирус у нас е жена, над 60 години, с много хронични заболявания.

Типично в описвания от лекарите профил на рисковия пациент. Вероятно се е заразила от сина си, който работел на гара "Илиянци".

Младите може да нямат симптоми и да не боледуват, но да пренасят вируса. Това отбелязва изданието и допълва, че протоколите за лекарства за хронично болни ще важат 1 година, за да не се ходи непрестанно при джипитата.

"Коронавирусът изчезва юни", пише по темата във водещо заглавие "Труд". Това е прогнозирал пред вестника директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

По думите му паниката е много по-опасна от самия вирус, защото тези, които се разболеят от коронавирус, повечето ще оздравеят.

"Без данък дивидент срещу кризата от коронавируса", пише "Монитор". Вестникът посочва, че от Българската търговско-промишлена палата предлагат да бъде премахнат данък дивидент, както и да отпадне задължението на работодателите да заплащат първите три дни от болничните. Така според съсловната организация ще може да се избегне свиването на производството и продажбите на компаниите и евентуалното съкращения на служители, уточнява "Монитор".

"Задава се рецесия заради коронавируси", пише в заглавие вестник "Дума". Изданието цитира думи на бившият финансов министър Петър Чобанов, който заявява, че рецесия в Европа със сигурност ще има, но до глобална криза може да не се стигне. За очаквана световна рецесия, прогнозира и друг бивш министър - Милен Велчев.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пък предупреди за голям икономически шок, като въздействието, което новият вирус може да нанесе на икономиката на Европа, ще е подобно на това от финансовата криза през 2008 г., допълва в публикацията си "Дума".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Василев на онлайн изслушване за Нотариуса

Временната комисия, която разследва нерегламентирано влияние в съдебната система, позната като "Нотариуса", ще изслуша председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, бившия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Онлайн ще бъде изслушан и бившият собственик на..

публикувано на 15.08.24 в 08:28

Отбелязваме Успението на Света Богородица

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 08:07
Паметникът на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата във Велико Търново

Отбелязваме Деня на спасението - в памет на д-р Стефан Черкезов

В страната ни се отбелязва Денят на спасението в чест и в памет на  д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежките си изгаряния. Медиците от Областната болница във Велико Търново, която носи неговото име, ще почетат своя патрон 61 години след  гибелта му. По обяд екипът на лечебното..

публикувано на 15.08.24 в 08:02

Недоволни и притеснени – украинските бежанци от Банкя пътуват за морето

Украински бежанци, които се ползват с временна закрила у нас и получават помощ от държавата по хуманитарна програма, която им осигурява настаняване и храна, днес трябва да бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети Свети Константин и Елена" до Варна . Досега те бяха настанени в учебния център на Националната агенция за приходите..

публикувано на 15.08.24 в 07:55

Хакери, свързани с Иран, опитали да разбият мейли на щабовете на Байдън и Тръмп

Хакерска група, свързвана с Иран, е направила опит да разбие личните имейл акаунти на над 10 души, свързани с  щабовете на Джо Байдън и Доналд Тръмп в САЩ. Сред тях има настоящи и бивши служители на американското правителство. Информацията за хакерската атака се съдържа в доклад на интернет гиганта Google, публикуван в сряда. В него се..

публикувано на 15.08.24 в 07:53

Десети ден активни бойни действия в Курска област

Десети ден продължават активните бойни действия в руската Курска област след навлизането на украински сили на руска територия. Русия обяви, че ще евакуира още хиляди хора от областта. Властите на Курска област са решили да евакуират жителите на Глушковия окръг, съобщи областният управител Алексей Смирнов. Окръгът граничи с Украйна и има..

публикувано на 15.08.24 в 07:43

Депутатите изслушват четирима министри за безводието в над 200 градове и села

Четирима служебни министри се очаква да бъдат изслушани днес в парламента заради безводието и водния режим в над 200 населени места в цялата страна.  По искане на БСП ще дадат обяснения министрите на околната среда и водите, на енергетиката, земеделието и храните и регионалното развитие и благоустройството. Кога да започне изслушването ще се..

публикувано на 15.08.24 в 07:15