Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

С дезинфектант и молитва ще смачкаме К-вируса, гласи критичен материал в седмичника "Сега" и допълва "спецовете дават разнопосочни сигнали, народът потъна в безмислен хейт". Толкова не сме готови да се борим с коронавируса, че тази криза естествено се вписва във веригата предизвикани кризи, пише още авторът Петьо Цеков.
 
"Туризмът на командно дишане", е най-важното последствие от коронавируса за друг седмичник - "Стандарт". "Секторът пред колапс, разделя се с 8000 работници, настоява за безлихвени кредити и опрощаване на данъци и осигуровки, като в Италия." Правителствата да инвестират в бизнеса, цитира вестникът бившия финансов министър Милен Велчев.

Ще предизвика ли COVID-19 нова финансова криза, пита и "Монитор", като според този вестник за момента "летният туристически сезон е стабилен". Ако обаче страната ни последва световните тенденции за рецесия и навлезе в криза, "това ще е съпътствано с безработица и намаляване на доходите", цитира вестника икономически експерти.  

Относно ситуацията със заболяването у нас същият всекидневник се позовава на официалните данни, че "разполагаме с 53 173 легла в клиниките", но в заглавие е изведено лекарското мнение, че "легла за болни има, но няма достатъчно специалисти".

"Държавата се оказа без резерв", коментира друг аспект на кризисната ситуация вестник "Земя". "Дали коронавирусът щеше да ни изненада така опасно, ако складовете на държавния резерв съхраняваха предпазни средства, необходими в условията на връхлетялата ни епидемия", задава риторичен въпрос авторът на коментара.

"Политиците да не се правят на лекари, защото е опасно", цитира "Дума" президентът Румен Радев. Във водеща публикация  вестникът твърди, че екоминистърът Емил Димитров е поставил в риск живота и здравето на перничани, като отказал облекчаване на водния режим заради коронавируса. "Поредната водна калинка на Бойко Борисов демонстрира въпиюща неграмотност", коментира "Дума".

За "Труд" и "24 часа" най-важен е руският аспект на ситуацията. "Русия има ваксина за коронавируса", пише "Труд", като цитира мнение на руски лекар, според който, ако изследванията се потвърдят, до 1 година страната му ще предостави на света лечение. Същата информация е и на първата страница на "24 часа", като се допълва, че премиерът Борисов е поискал от Владимир Путин Русия да ни продаде апарати за изкуствено дишане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза на пловдивска сцена

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров излиза тази вечер на пловдивска сцена. Двамата ще свирят в концертната зала на Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив в рамките на провеждащия се там 60-ти Международен фестивал на камерната музика. Утре Генова и Димитров ще проведат и свои майсторски класове по..

публикувано на 03.06.24 в 16:04

Болницата във Велико Търново търси медици за нощни дежурства

Дежурният кабинет за неспешните пациенти в областната болница във Велико Търново търси медици, които да дават дежурства нощем. Кабинетът е обновен, но заради липсата на медици ще работи само през почивните дни. В ремонта и разширяването на дежурния кабинет Диагностично-консултативният център на областната болница във Велико Търново вложи..

публикувано на 03.06.24 в 15:41
Палестинци оглеждат пораженията след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусейрат, централната част на Ивицата Газа, 3 юни 2024 г.

Израелската армия продължава офанзивата си във всички райони на Ивицата Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" във всички райони на Ивицата Газа. На този фон Съединените щати призоваха Тел Авив да одобри предложеното споразумение за примирие в анклава. Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа Десет души..

публикувано на 03.06.24 в 15:13
Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България

От 4 до 8 юни Силистра ще е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България.  Ще бъдат изнесени 20 доклада за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и учени от Румъния. Тази конференция ще бъде различна от другите, на които Регионалният исторически музей е бил домакин,..

публикувано на 03.06.24 в 14:49

Трима младежи са в реанимация след катастрофа на пътя Лом - Козлодуй

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимация на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътно-транспортно произшествие, което е станало снощи, след като са самокатастрофирали с автомобил . Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за..

публикувано на 03.06.24 в 14:29

БЛС: Основните възнаграждения на медиците да са обвързани със средната заплата

Българският лекарски съюз предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров. Той посочи, че по този начин се определят заплатите в образованието и това дава възможност да бъдат предвидени необходимите средства:..

публикувано на 03.06.24 в 14:04
Архимандрит Дионисий

Архимандрит Дионисий не е получил уведомление от Светия синод, че ще участва в подготовката за избор на патриарх

Никой не ми се е обадил официално, нито съм получил писмено уведомление.  Така архимандрит Дионисий коментира п оявилата се информация, че на последното си заседание Св. Синод на БПЦ го е избрал за помощник на Западноевропейския митрополит Антоний в организацията на избора на наследник на патриарх Неофит.  "Последно със Светия синод..

публикувано на 03.06.24 в 13:34