Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават сроковете за счетоводното приключване и отстъпката за местните данъци

Ликвидна подкрепа за засегнатия от Covid-19 бизнес и стимул за фирмите да не съкращават служители

Финансовият министър Владислав Горанов и вцепремиерът Томислав Дончев на брифинга в Министерски съвет.
Снимка: БТА

Удължаване на срока за годишното счетоводно приключване, както и за отстъпката при плащане на местни данъци и такси, са част от мерките, които правителството обсъжда за смекчаване на натиска върху бизнеса и интензивността на работа в условията на извънредно положение.

Мерките ще бъдат финализирани утре, а министърът на финансите Владислав Горанов съобщи днес на извънреден брифинг в Министерски съвет някои от тях, включително осигуряване на ликвидна подкрепа на засегнати фирми и стимул да не се съкращават работници.

„Ще предложим удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни“, каза той.

„Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местните данъци и такси с отстъпка, който изтича в края на месеца“, каза Горанов и обясни, че сега много хора искат да се възползват от отстъпката, а трябва да се избягва струпването на хора.

„С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа за тези бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките, които наложи правителството“, каза министърът. И посочи, че държавата е готова да подкрепи допълнителна капитализация на банката.

Владислав Горанов каза, че е консултирал със социалния министър Деница Сачева краткосрочна мярка, която може да бъде стартирана като едномесечна, за фирми, които планират да съкращават работници. Той обеща финансиране на 60 процента възнаграждението на служителите в бизнеси, които са доказано засегнати от извънредното положение, въведено заради разпространението на заразата. Тази мярка ще важи, когато работодатели са решили, че трябва да освободят свои служители, заради въведената забрана за търговска дейност, която ги е засегнала.

„Тези които са засегнати от ограниченото потребление и нарушаването на веригите за доставки и имат намерение да съкращават служители, да не го правят… а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта, а държавата през осигурителната система (през Фонда на държавното обществено осигуряване) да предоставени този месец под формата на помощ за тези бизнеси 60% от възнаграждението на техните служители, която би се платила, ако те ги освободят“, каза той.

Вероятно тези мерки ще бъдат обявени официално утре с повече подробности, допълни Горанов.

Очаква се Европейската инвестиционна банка в лицето на Лиляна Павлова също да анонсира мерки, от които да се възползва българския бизнес, допълни той.

Според финансовия министър държавата има резерви, но при една сериозна стагнация могат да бъдат изчерпани за държавни разходи. По думите му, при задълбочаване на кризата ще трябва да се гарантират плащанията към МВР, МО и здравеопазването.  "Правителствените резерви не трябва да бъдат изхарчени за месец или два", посочи Горанов и предупреди: "Резервът на държавата е малко над 10 милиарда в момента. Ако бизнесът не се държи адекватно към фиска, тези пари няма да стигнат за дълго време", каза Горанов. 

На въпрос на репортери Горанов посочи, че не се обмисля банкова или данъчна ваканция, каквато предлагат икономисти Той допълни, че банките сами могат да решат колко да са гъвкави с клиентите си.

От думите на финансовия министър също така стана ясно, че предложението на БСП за мораториум на битовите сметки в момента не е на дневен ред.

„Не виждам причина, примерно магазин за хранителни стоки или една аптека, която в момента реализира в пъти по-големи обороти, нейният служител да не си плати тока, защото, видите ли, колегите от БСП предлагат нищо де не си плащаме. Това е утопия“, каза той.

„Всяка търговска банка има определено ниво на гъвкавост и собствена преценка. Тук не трябва да се отива в другата крайност – използвайки извънредното положение, целият стопански оборот да бъде блокиран от недобросъвестни кредитори. Разходът за едни е приход за други“, добави министърът.

Финансовият министър посочи, че в следващите дни и седмици ще бъде направена преоценка на заложените инфраструктурни проекти и на тези за модернизация на въоръжените сили. Горанов отбеляза, че правителството ще се върне към тези проекти след приключване на кризата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Бюджетната комисия в НС прие на първо четене забраната за реклама на хазартни игри

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС. На заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06