Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова за мерки в подкрепа на бизнеса, който вече търпи загуби

Президентът се срещна и със синдикатите, които поискаха държавата да гарантира 60% от заплатите в засегнатите фирми "за времето, което е нужно"

| обновено на 16.03.20 в 15:23
Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев призова за мерки в подкрепа на българския бизнес, който вече търпи загуби заради ограниченията след въведеното извънредно положение. На среща с държавния глава представители на работодателските организации настояха държавата да изплати веднага задълженията си към фирмите по различни програми и обществени поръчки.

Радев отново призова за строго спазване на всички мерки, препоръчани от институциите за ограничаване на разпространението на коронавируса. Според него обаче само с ограничения, забрани и глоби обществото и икономиката няма да могат да излязат от кризата.

"Виждате, че във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички възможни, начин да се получат средства от ЕС, това вече е факт, но не и достатъчно. Призовах също правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети, ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Здравето на българските граждани, здравето на българския бизнес не може да чака".

Представителите на бизнеса настояват държавата да подкрепи хората, останали без работа заради строгите ограничения. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и Радосвет Радев от Българската стопанска камара коментираха:

"Трябва да се осигурят непременно зелени коридори за транспортните превози. За тези, които са с рязък спад на продажбите, също трябва да бъдат подкрепени доходите на хората".

"Държавата, точно в този момент, трябва да покаже своята коректност, изплащайки свои задължения по различни оперативни програми и обществени поръчки".

След срещата с държавния глава, представителите на бизнеса разговаряха и с министъра на икономиката Емил Караниколов за кризисни мерки за подкрепа на бизнеса, както и за механизми за подкрепа доходите на работниците и служителите в компаниите, които ще бъдат засегнати от извънредното положение заради Covid-19.

Финансовото министерство ще предложи конкретни мерки за подкрепа за бизнеси, които страдат от ликвидна криза заради мерките. Това ще става чрез Българска банка за развитие, каза финансовият министър Владислав Горанов:

"Няколко мерки, които не са панацея, особено ако говорим за дългосрочна криза, но като бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение, биха могли да смекчат натиска върху действително засегнатите бизнеси от ограниченията, които налагаме. Там сме готови с ресурс от държавата да подкрепим и допълнително да капитализираме Българската банка за развитие".

След като се срещна с представители на работодатели, президентът Румен Радев разговаря и със синдикатите

КНСБ и КТ “Подкрепа“ настояват предпазни средства - маски, облекла и дезинфектанти да бъдат осигурени не само за медиците, но и за работещите в обществения транспорт, автогари, ж.п гари и летища.

„Хората са най-важният ресурс, с който разполага България. Трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на сектори от икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване“, посочи президентът пред синдикатите. Те настояват държавата да определи пределно допустими цени на продуктите, необходими за ограничаване на коронавируса.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи: „Основно дезинфектанти поне, оттам да се започне!“

Държавата трябва да гарантира 60 на сто от заплатите в засегнатите фирми "за времето, което е нужно", подчерта лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите  настояват държавата да гарантира 60% от брутната заплата на всички работници във фирми, които намаляват производството си или затварят заради ограниченията:

„И то не за един месец, а за времето, което е нужно и останалите 40% от това възнаграждение да бъдат задължение на работодателя, който да може да ги плати и след като приключи съответното извънредно положение, до два месеца“.

Синдикатите искат и за среща със здравния министър, на която да се изясни начина, по който държавата ще изплаща допълнителните 1 000 лева към заплатите на медицинските лица, работещи на първа линия в борбата с Covid-19.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за неотклонение на Банкова и на хасковския бизнесмен Стефан Димитров.  С кратко определение, почти без..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат съвсем малко мнозинство в Долната камара, най-вероятно помощта за Украйна, Израел и Тайван ще..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре висшето училище е обявило Ден на отворените врати. "Идеята е да се съберат на едно място..

публикувано на 18.04.24 в 18:23
Йенс Столтенберг

Столтенберг поиска повече помощ за Украйна

Ако съюзниците от НАТО не подкрепят Украйна, тя няма да може да се защитава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди заседанието на Съвета Украйна - НАТО, на който трябва да бъде обсъдена нова военна помощ за Киев, основно за противовъздушната отбрана. "Съюзниците на НАТО оказаха безпрецедентна подкрепа на Украйна, 99% от военната помощ..

публикувано на 18.04.24 в 18:17

Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато Рашков е бил министър

Марин и Стефан Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато министър е бил Бойко Рашков. Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова е посещавала сградата през 2023 г. Това става ясно от официално писмо, подписано от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, до временната анкетна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция..

публикувано на 18.04.24 в 18:15

Русия е обстрелвала инфраструктурни обекти Днепропетровска област

За успешна операция срещу руска военновъздушна база на окупирания полуостров Крим съобщи украинското военно разузнаване.  Русия от своя страна продължава с дроновите удари по критични за електроснабдяването в Украйна обекти. Киев съобщи, че е нанесъл удар по летище в северната част на Крим На военното летище край град Джанк о й в Крим..

публикувано на 18.04.24 в 17:36
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35