Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът като гигантска арфа

"Изотопия" ни среща с Уилям Клоуз - изобретател на нестандартни инструменти

Светът е музика, която може да бъде изсвирена на арфа. Но не каква да е арфа, а гигантска - струните й могат да бъдат опънати от земята до върха на небостъргач, на планински връх или да свържат двете страни на каньон. Изобретател на тази арфа е Уилям Клоуз.

Неговият проект му започва още през 1999 година. Музикантът участва с него в различни състезания за таланти в Съединените щати и макар че мнозина у нас изобщо не са чували за него, всъщност той е покорил най-големите световни сцени.

През годините създадох повече от сто музикални инструмента. Един от тях е "Земната Арфа". Поставих основата й от едната страна на каньона и опънах струните от другата страна. Така превърнах каньона в огромна арфа. Точно така дойде и името й - "земна арфа", разказа Уилям Клоуз в предаването „Изотопия”.

„От този момент имах много приключения, включително опъвайки струните на планински върхове, през открити долини и къде ли не. Поставял съм арфата също така и в много красиви концертни зали в целия свят. Тогава самата арфа е на сцената, а струните й се закачат над публиката - по балконите и други елементи от залата, така че публиката остава отдолу. Говоря за най-големите концертни зали, включително в Шанхай и Вашингтон. Звукът там е много красив. Най-хубавото е, че след като струните се опънат вътре в залата, публиката остава отдолу и практически влиза вътре в инструмента”, описа как работи необичайната му арфа музикантът.

Така публиката усеща музиката, сякаш се намира в гигантско виолончело или виола. Не просто чува звука, но и усеща вибрациите. Получава се изумително звучене.

Различно ли звучи арфата според това къде се намира?

Всеки път, когато инсталирам арфата, се получава уникално звучене заради мястото и пространството. Качеството на звука се промяня и резонира спрямо околната среда и характеристиките на мястото, където е концертът. Аз имам много специален начин да настройвам инструмента, което е много важно. Промените в звука идват от мястото, не от самия инструмент. По този начин аз мога да свиря тези произведения, които съм подбрал.”

„Това, което е великолепно в тази огромна арфа, е звукът й и техниката на свирене на нея. Арфата се поставя на сцената и струните са обикновено около 30 метра. За да се свири на нея, са нужни ръкавици. Върху тях е нанесен колофон, като този, който се използва и за цигулките. След това поставяте дланта си върху струната и я прокарвате през нея. Звукът, който се получава, е като от виолончело”, допълва изобретателят на гигантската арфа.

„Представете си - вибрацията е същата като в случаите, когато прокарате пръст по чаша за вино. Принципът не е сложен, но звукът е прекрасен.”

В композициите си Уилям Клоуз включва още много инструменти и музиканти.

„Преди работех с цял оркестър. Сега работим заедно с моя колега Шон Бери. Композираме заедно за пиано, създаваме ритъма. След това звучи страхотно заедно с арфата. Получават се страхотни композиции. В други случаи работя сам или пък други композитори пишат специално за арфата. Получава се страхотно. Също така понякога прибягваме до класически композиции - например от Бетовен, или до нещо популярно - например от "Игра на тронове". Вдъхновявам се и от класически рок - например Led Zeppelin, което веднага бива превъплътено в изпълнение на сцената. Наистина избираме много разнообразна музика, която да представим.”

„Някои от останалите инструменти, които използвам и които съм създал, са ударни. Използвам различни видове перкусии. Друг любим инструмент е "облак от барабани", който практически е окачен на стената. Имам и "чадър - барабан", който изглежда като чадър, но всъщност има много специфично звучене, което е изключително важно за ритъма в някои произведения. Също така съчетавам модата и музиката. Съчетанието между двете е изумително – получава се "цигулковото яке". На него се свири с лък за цигулка. Имам и "яке - перкусия". В него има различни сензори, които музикантът натиска и се получава звук, който звучи точно като перкусия. Представете си - все едно вие сте музикалния инструмент и свирите върху себе си. Забавно е”, споделя Уилям Клоуз. 

Кое е по-важно - звукът или визията?

Аз съм дизайнер, учил съм скулптура, дизайн и архитектура. Голяма част от живота ми е посветена именно на тези сфери. Също така обаче аз съм музикант и това е много важна част от мен. Всъщност, двете неща се изравняват. Понякога първо измислям как да изглежда един инструмент, след това - работя много време по начина, по който звучи. Друг път, както се случи и с арфата, всичко е от любопитство - как звучи, ако се опънат 10-метрови струни, а след това - 20-метрови, 30-метрови...Какъв е звукът, как мога да работя с него? Приятно ми е, когато правя експерименти. Това е наистина време, в което чувствам, че живея.”  

Колко време отнема инсталирането на арфата?

Ако я инсталирам в театър или концертна зала, обикновено отнема около три часа. Това е времето, в което поставяме основата на арфата, опъваме струните и ги закачаме. След това има около час проверка на звука, т.е. за около четири часа е готова за представлението.”

На открито или на закрито предпочитате да изнасяте концерти?

„Обичам да правя представленията си в красиви музикални зали. Звукът е много хубав. Казвайки това обаче трябва да призная, че обичам и представленията навън. Наскоро бяхме в Сингапур и опънахме струните от върха на един небостъргач. Екип на "Гинес" беше там,  поставихме световен рекорд за най-дълъг музикален инструмент, на който може да се свири. Страхотно е.”

Какво ви вдъхнови за създаването на земната арфа?

Израснах на лодки. Дори и в този момент, догато разговаряме, аз съм на лодка. Винаги ме е вдъхновявал начинът, по който се опъват платната. Като струнен инструмент са. Също така как звучи помещението вътре в лодката. Начинът, по който се усещат вибрациите, е уникален. Точно като в корпуса на инструмент. Следва самото плаване - красотата на вълните, техният звук, когато се удрят в лодката. Това е много вдъхновяващо музикално преживяване. Разказвам за лодката, защото тя е много важна част от целия пъзел.”

Уилям КлоузИма ли около тези инструменти особено запомнящо се приключение?

„Може би това беше първият път, когато трябваше да окачим струните на небостъргач. Това беше толкова високо, а в същото време - трябваше да бъдем много внимателни, защото всичко трябваше да бъде спуснато от покрива към земята. Стигнахме до решението през нощта. Закачихме два светещи стика на воден барел. След това прикачихме струните към него и така ги спуснахме до земята. Беше много добра хрумка. Освен това аз бях на покрива през цялото време, така че си беше опасно. Наистина беше голямо приключение”, спомня си Клоуз.

Един от приятелите му го оприличава на птицата Феникс.

„През 2007 година, тъкмо се бях прибрал от представление в Хонконг. Бях си вкъщи тук - в Калифорния, когато се изви много силен вятър. Звънецът на вратата ме събуди, аз я отворих и видях, че всичко гори. Имаше огромен пожар. Взех паспорта си и някаква чанта, която ми попадна, след което мигновено се втурнах навън. Огънят обхвана къщата ми и я изпепели. Изгубих всичко материално, което имах. Включително и моите инструменти.”

„И тук следва интересната история. Преместих се да живея в града, където срещнах майката на детето ми. Започнахме да живеем. Тогава построих отново къщата и също така отново направих всичките си инструменти. През този период тя забременя. Синът ми се роди в новата ни къща, която тъкмо бях завършил. Името му е Феникс.”

Цялото интервю с Уилям Клоуз чуйте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33